ravago veliki

Ne sputavati vraćanje imovine nikom pa ni crkvama

Ne sputavati vraćanje imovine nikom pa ni crkvama

mreža za restituciju, imovina,crkve

Mreža za restituciju reagovala na pitanje Bojana Kostreša iz LSV o tome kada će crkva početi da plaća porez  

Povodom današnjeg obraćanja generalnog sekretara Lige socijaldemokrata Vojvodine, Bojana Kostreša, ministrima u Vladi Srbije Branku Ružiću i Siniši Malom, Mreža za restituciju u Srbiji uputila mu je otvoreno pismo kao nekadašnjem predsedniku radne grupe za izradu zakona o javnoj svojini.

Uz podsećanje na to da je Kostreš funkcioner političke partije koja je godinama  imala svoje predstavnike u javnim preduzećima, pa tako i JP Nacionalni park Fruška gora, kao i lokalnim samoupravama širom Vojvodine, ova organizacija upitala je kolike su poreze na imovinu plaćala javna preduzeća koja i danas besplatno koriste državnu imovinu, kao što je npr. poljoprivredno zemljište, šumsko zemljište...

"Da li ste kao predsednik radne grupe za izradu zakona o javnoj svojini 2011. godine, obavestili radnu grupu i zalagali se za ukidanje diskriminacije koja postoji između onih koji potražuju imovinu u restituciji i svih ostalih korisnika državne imovine? Da li ste, bilo gde, istakli diskriminaciju svih potražilaca imovine u restituciji, pa tako i crkava i verskih zajednica, kao i običnih građana, zadužbina... koji mogu potraživati samo ono što je nekada bilo u njihovom vlasništvu, uz mnogobrojna ograničenja i decenijskih korisnika nepopisane državne svojine, opština, gradova, preko 700 javnih preduzeća i stotina privatizovanih preduzeća u Srbiji, koji i danas besplatno koriste državnu svojinu, ne plaćaju poreze na imovinu, ostvaruju ekstremne profite, neskriveno žele da tu imovinu praktično oduzmu državi Srbiji i da je unovče što bolje - navodi se u otvorenom pismu.

Mreža za restituciju podsetila je na to da tokom "javne" rasprave o zakonu o javnoj svojini, u organizaciji  Vlade Mirka Cvetkovića, kojom je Kostreš predsedavao, nije imali mogućnosti da u njoj učestvuje. Kako navodi, podatke o stvarnim namerama radne grupe, lakše je dobijala u institucijama Evropske unije nego u sopstvenoj državi.

"I nedavno usvojena Rezolucija u spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta od 4. oktobra 2018.  govori o diskriminaciji svih korisnika restitucije zajedno, pa i crkava i verskih zajednica u odnosu na sve ostale korisnike državne svojine koja je stvorena još 2009. godine, Zakonom o planiranju i izgradnji, a nastavljena Zakonima o javnoj svojini i restituciji iz 2011. godine. Zato što smo diskriminisani, građani i crkve i verske zajednice i zadužbine, nismo sami krivi, već oni koji nas u toj diskriminaciji drže decenijama", navodi se i dodaje da vraćanje svakog kvadratnog milimetra poslovnog prostora, hektara šume, njiva, građevinskog zemljišta, po definiciji obezbeđuje više novca u budžetu Republike Srbije i lokalnih samouprava.

"Nasuprot tome, što duži opstanak nepopisane državne imovine, omogućava nekolicini povlašćenih dodatno ekstremno bogaćenje, iznošenje novca iz Srbije u vagonima, i opstanak njihovih pogubnih monopola. Zato ne treba sputavati i osuđivati vraćanje imovine nikome, pa ni crkvama i verskim zajednicama", apeluje Mreža za restituciju u otvorenom pismu koje je potpisao njen predsednik Bogdan Veljković.

S. G. 

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera