delta

Pogled na sušu iz ugla zadruga

Pogled na sušu iz ugla zadruga

Trenutno je najvažnije da se poljoprivrednicima pred jesenju setvu omogući da pod povoljnim uslovima nabave seme, mineralna đubriva i dizel gorivo, smatraju u ZSS.

Vremenski uslovi u 2017. imali su neposredan uticaj na razvoj biljne i stočarske proizvodnje, kako na ekonomijama zemljoradničkih zadruga, tako i na posedima zadrugara i kooperanata. Nepovoljni vremenski uslovi uticali su na smanjenje obima proizvodnje i kvaliteta proizvoda, što će neposredno imati uticaja na ekonomske pokazatelje poslovanja zemljoradničkih zadruga u ovoj godini, navodi se u izveštaju Zadružnog saveza Srbije.
Najviše su stradali soja i merkantilni kukuruz u ratarskoj proizvodnji, a u voćarskoj prvenstveno šljiva i malina, koja je najznačajnija izvozna kultura u voćarskoj proizvodnji.
Osim biljne proizvodnje, visoke temperature imale su uticaja i na stočarsku proizvodnju, gde je zabeležena smanjena proizvodnja mleka i niži prosečni prirast u tovu životinja i u toku trajanja visokih temperatura. Kvalitet proizvedene stočne hrane u ovoj godini, prvenstveno silaže, nije zadovoljavajući  i imaće uticaja na kvalitet ishrane, odnosno obim i kvalitet stočarske proizvodnje.

Nepovoljni vremenski uslovi, kako ističu u ZSS, imaće izuzetno negativan uticaj na poslovanje zemljoradničkih zadruga koje su svojim zadrugarima i kooperantima  obezbedile neophodne reprodukcione materijale za prolećnu setvu, a isti neće biti  u mogućnosti da im vrate poljoprivredne proizvode kroz ugovorene paritete zbog smanjenog obima proizvodnje.

Na ovaj način dobar deo zemljoradničkih zadruga neće biti u mogućnosti da izmiri svoje obaveze prema dobavljačima reprodukcionih materijala, a samim tim ni u mogućnosti da obezbedi dovoljne količine reprodukcionih materijala za jesenju setvu.
Kao odgovor na promene vremenskih uslova nameće se potreba promene setvene strukture, povećanja stočnog fonda, kao osnove proizvodnje stočarskih proizvoda, a u okviru toga i organskih đubriva neophodnih za racionalnu primenu navodnjavanja kao osnove smanjena šteta od suše. Ovo podrazumeva angažovanje naučnih institucija u domenu selekcije ispitivanja adekvatnih agrotehničkih mera u funkciji smanjenja šteta prouzrokovanih klimatskim promenama. Posledice nepovoljnih vremenskih uslova u poljoprivrednoj proizvodnji osetiće se i u 2018. godini, a najviše u stočaskoj proizvodnji.

Mere za otklanjanje posledica nepovoljnih vremenskih uslova

Najvažnije su tekuće mere agrarne i ekonomske politike, koje mogu i da daju najbrže efekte u poljoprivrednoj proizvodnji, a vezani su pre svega za obezbeđenje neophodnih uslova za obavljanje kvalitetne jesenje setve kojom se započinje poljoprivredna proizvodnja za narednu godinu, kažu u ZSS. Ističu da su za uspešno obavljanje jesenje setve najznačajniji reprodukcioni materijali: seme, mineralna đubriva i dizel gorivo i iz tih razloga neophodno je da svi nosioci agrarne i ekonomske politike učine dodatni napor kako bi se pod povoljnijim uslovima omogućila nabavka navedenih reprodukcionih materijala.
Nosioci agrarne i ekonomske politike u okviru svojih nadležnosti mogli bi da:
- preko Republičke direkcije za robne rezerve obezbede određene količine semena i mineralnih đubriva koje bi se po povoljnim paritetima plasirale proizvođačima za jesenju setvu, a razduživanje proizvođača obavilo u žetvi;
- isplate sve podsticaje - tekuće i razvojne iz agrarnog budžeta, a  isti bi bili u funkciji obavljanja jesenje setve;
- obezbede dodatnu kvotu za kredite za obrtna sredstva s beneficiranom kamatom;
- plasiraju 40 litara dizel goriva po hektaru za jesenju setvu za registrovana gazdinstva, a na osnovu prijavljene strukture korišćenja poljoprivrednih površina, bez akcize i PDV-a ili sa umanjenom cenom;
- odlože  plaćanje doprinosa za odvodnjavanje u 2017. godini za najmanje jednu ili dve godine.

 

Tagovi: pogled sušu zaduga
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera