ravago veliki

U ponedeljak paori i ministri razgovaraju o gorivu

U ponedeljak paori i ministri razgovaraju o gorivu

Predstavnici Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije u Ministarstvu poljoprivrede sastaće se sa Malim i Nedimovićem. Ne pristaju na pojeftinjenje od 10 ili 20 dinara 

U ponedeljak, 18. juna, u Ministarstvu poljoprivrede biće održan sastanak sa predstavnicima Nacionalne asocijacije poljoprivrednika Srbije (NAPS), na kojem će se raspravljati o mogućnosti smanjenja cene dizel goriva za poljoprivrednike.

Sastanak je inicirala NAPS, koja je pre par dana organizovala protest u znak upozorenja na alarmantnu situaciju u ovoj branši, uslovljenu u značajnoj meri visokim cenama goriva. Ova asocijacija dostavila je zahteve nadležnim ističući da će, ako do odgovarajućeg rešenja ne dođe, biće radikalnijeg izliva nezadovoljstva farmera.

-Pokušavamo da dođemo do rešenja ovog problema. Znamo svi da je katastrofalna situacija, da je nafta jako skupa. Ako nam ministri finansija i poljoprivrede ponude smanjenje cene za deset ili 20 dinara, nećemo prihvatiti – kaže za Agrosmart poljoprivrednik Željko Petrov iz Alibunara.

U Alibunaru se minulog ponedeljka protestima odazvao veliki broj poljoprivrednika koji su izašli traktorima na ulice kako bi ukazali na neodrživo stanje u poljoprivredi.

-Bio je to znak upozorenja, a sada čekamo konkretne poteze Vlade. Očekujemo poptpuno ukidanje akzica za gorivo za poljoprivrednike. Sledovalo nas je ranije 60 litara goriva ali to nam je oduzeto, sada se naš položaj sa poljoprivrednicima u regionu ne može ni porediti. Svi apeluju na to da bi trebalo da se stane na put švercu goriva. Naravno, ali taj bi se problem rešio ako bi se cena spustila barem na 100 dinara, nikome od poljoprivrednika ne bi padalo na pamet da uzima gorivo tamo gde ne treba – kaže Petrov.

Pomenimo, ministar finansija Siniša Mali izjavio je da Vlada Srbije razmišlja o smanjenju akciza na gorivo i da se još procenjuje kakve bi to imalo efekte.

"Intenzivno radimo s predsednicom Vlade (Anom Brnabić) na tome da nađemo najbolju meru i da izađemo građanima u susret i po tom pitanju. Ali apsolutno ne da odgovoramo na one proteste sa ulica i zahteve sa ulica", rekao je Mali. Dodao je da se ne može svaka mera posmatrati izolovano i da je prioritet povećanje konkurentnosti privrede merama koje će doprineti rastu privrednih aktivnosti. 

S. G.

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera