delta

Prve zadruge iz Krkobabićevog plana - milioni za med i lekovito bilje

Prve zadruge iz Krkobabićevog plana - milioni za med i lekovito bilje

Zadruzi "Zaplanjski zasad Gadžin Han" dodeljeno 5,9 miliona dinara za lekovito bilje, a Pčelarskoj zadruzi "Bee cooper Devča" 6,24 miliona za formiranje pčelinjaka

Ministar bez portfelja Milаn Krkobаbić potpisao je ugovore o dodeli bespovrаtnih sredstаvа s direktorima prve dve novoosnovane zadruga.

Poljoprivrednoj zadruzi "Zaplanjski zasad Gadžin Han" ugovorom je dodeljeno 5,9 miliona dinara za proizvodnju, preradu, pakovanje i plasman lekovitog bilja, dok će Pčelarska zadruga "Bee cooper Devča" dobiti 6,24 miliona dinara za formiranje pčelinjaka.

Krkobabić je posle potpisivanja ugovora rekao da je cilj projekta oživljavanja zadruga da se "očuva srpsko selo, kako bi mladi tu videli svoju budućnost". 

"Očekujemo da će ove zadruge, sa oko 30 zadrugara i isto toliko operanata, u narednom periodu postati okosnica zadrugarstva, praktičan primer kako zadruge mogu da funkcionišu", kazao je Krkobabić. 

On je istakao doprinos lokalnih samouprava u obezbeđivanju poslovnih prostora, celokupne pripreme i logistike da bi taj projekat oživljavanja zadruga mogao da se realizuje. 

"Projekat je ambiciozan. U proseku dobijamo dva do tri zahteva dnevno, što znači da je cifra od 500 zadruga apsolutno ostvariva, a mi ćemo učiniti sve da to i realizujemo", kazao je Krkobabić i dodao da će se nastaviti osnivanje zadruga. 

Predsednik Akademijskog odobra za selo Srpske akademije nauka i umetnosti Dragan Škorić rekao je da je cilj pomaganja zadruga da svako selo u Srbiji "bude udruženo". 

"Svaki proizvođač u okviru zadruge, trebalo bi da postane robni proizvođač sa prepoznatljivom markom svojih proizvoda", kazao je Škorić. 

Dodao je da ta akcija treba da bude podržana da bi za dve i po godine Srbija mogla da konkuriše razvijenim zemljama Evrope i sveta. 

Direktor poljoprivredne zadruge "Zaplanjski zasad Gadžin Han" Zoran Ilić rekao je da će se kroz projekat oživljavanja zadruga zaustaviti migracije koje su, kako je istakao "veliki problem u svakom selu". "Mi ćemo pokušati da ovom opremom maksimalno povećamo površine pod lekovitim biljem i da pomognemo svim proizvodjačima da imaju prihod i da ostanu na selu", kazao je Ilić.

(Agencije)

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera