ravago veliki

Umesto jeftinijeg dizela, hladan tuš - novo poskupljenje

Umesto jeftinijeg dizela, hladan tuš - novo poskupljenje

Od početka godine državna zahvatanja u Srbiji po litri benzina povećana za 2,63 dinara, a dizela za 3,07 dinara. To je posledica povećanja akciza, ali i rasta PDV-a

Sasvim očekivano, uprkos obećanjima nadležnih, ništa nije bilo od podrške poljoprivrednicima u nabavci dizela, a sada, kao i svi ostali, verovatno dočekuju novo poskupljenje do deset odsto.

Cene naftnih derivata rastu svuda, ne samo kod nas, već u svim državama koje većinom uvoze naftu, ali to svakako nije opravdanje za inertnost države u rešavanju ovog problema i donošenje više puta pominjanog plana za jeftinije gorivo za seljake.

Podsetimo, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je još početkom godine izjavio da se razmatra način na koji bi se proizvođačima izašlo u susret, ali da je zato neophodno da se uvede red u registru i da se odvoje pravi od fiktivnih proizvođača. To je, uz njegovo ministarstvo, trebalo da radi i resor finansija, a pominjao je i da bi cena goriva mogla da bude niža i 25 dinara.  Kako je objasnio, sada je u registru oko 660.000 gazdinstava, a svega 380.000 ih se zaista bavi poljoprivredom. Ideja je bila da se, nakon razgraničenja između pravih i fiktivnih poljoprivrednika, svakome ko je upisan u RPG omogući da na svakoj pumpi uz elektronske kartice kupuje jeftinije gorivo.

Od tada poljoprivrednike je polivao samo hladan tuš, a sada je u najavi još jedno poskupljenje i to zbog povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz sporazuma o nuklearnom programu sa Iranom, ali i zbog skoka kursa dolara. Kako piše “Danas” cene nafte na svetskim berzama su u konstantnom porastu pa je „brenta" dostigla nivo od 79,56 dolara po barelu.

Sada benzin evro premium BMB95 na pumpama u Srbiji košta 149,4 dinara po litru, evrodizel 158,98 dinara po litru, a TNG autogasa 75,69 dinara po litru.

– Uz manje oscilacije, trend rasta cene nafte neprekidno traje od sredine februara, tako da se neminovno odražava i na veleprodajne i na maloprodajne cene goriva kako u Srbiji tako i u drugim zemljama. Sasvim je izvesno da će do poskupljenja naftnih derivata doći i ovoga puta, sem ako ne nastupi nagli pad kursa dolara. U tom slučaju, maloprodajne cene goriva u Srbiji bi ostale na sadašnjem nivou. U suprotnom, do poskupljenja će doći ali treba naglasiti da će ono biti neznatno, to jest u procentu manjem od 10 odsto. Takođe, korekcija maloprodajnih cena ne bi nastupila odmah već za nekih mesec i po dana – kaže za Danas Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

U odnosu na početak 2018. godine sirova nafta je poskupela za 16,8 odsto, a ovaj efekat je pojačan i skokom kursa dolara koji je iznosio 1,7 odsto. Benzin je u istom periodu poskupeo za 4,3 odsto, a dizel za 5,7 odsto.

U UNKS-u ističu da su od početka godine državna zahvatanja u Srbiji po litri benzina povećana za 2,63 dinara, a dizela za 3,07 dinara. To je posledica povećanja akciza, ali i rasta PDV-a zbog povećanja ukupne poreske osnovice. Analiza UNKS-a pokazuje da su državna zahvatanja u ceni benzina 55,2 odsto (82,44 od 149,4 dinara po litru), a dizela 53,8 odsto (85,6 od 158,98 dinara po litru).

Kako podseća ovaj list, dok mnoge države u takvim situacijama pribegavaju drugačijoj akciznoj potici, u Srbiji je poslednji put ova mera primenjena 2012. godine kada je Vlada smanjenjem akciza na period od oko šest meseci doprinela smanjenju cene goriva, čime je u prvom redu sprečen veći poremećaj u onim sektorima privrede na koje cena goriva značajnije utiče. Zakon o akcizama omogućava Vladi da bez promene tog zakonskog akta smanji taj namet do 20 odsto i da ih nakon prestanka poremećaja vrati na zakonom propisan nivo. Međutim, kako sada stvari stoje, nema mesta očekivanju da će se to desiti.

S. G.

 

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera