ravago veliki

Dajte zečevima više prostora, poručuje Poljoprivredni komitet EU

Dajte zečevima više prostora, poručuje Poljoprivredni komitet EU

Oko 340 miliona zečeva zakolje svake godine u EU radi mesa, a to je i dalje manje od jednog procenta finalne proizvodnje ukupnog mesa za ljudsku ishranu

Države članice Evropske unije trebalo bi da ohrabre uzgajivače zečeva da počnu da izbacuju iz upotrebe dosadašnje obične kaveze i zamenjuju ih zdravijom i dostupnijom alternativom, kao što su uzgajivački sistemi specijalizovanih parkova i obora - rečeno je u novoj rezoluciji Poljoprivrednog komiteta poslanika u Evropskom parlamentu, koja je doneta pre nekoliko dana. Poslanici su raspravljali o tome da li bi poboljšanje uslova u kojima se uzgajaju zečevi pomoglo u sprečavanju bolesti, kao i o mogućnosti da se smanji potreba za intenzivnim korišćenjem antibiotika koji mogu završiti u ljudskom prehrambenom lancu.

„Sama činjenica da posle toliko godina konačno razgovaramo o minimalnim standardima za zaštitu zečeva je uspeh. Danas smo napredovali u pravom smeru, ali bi ipak savršeno bilo da imamo obavezujuća pravila EU. Borba za EU zakon o zečevima će se nastaviti“, rekao je izvestilac Stefan Ek. Zasad je ipak u aktuelnom izglasavanju ovog zakona on odbijen, ali samo za jedan glas (21 glas za, 22 protiv i dva uzdržana).

Ono što je svakako neophodno jeste pronalazak održivog sistema uzgajanja, pa bi tako prema poslanicima Evropska komisija trebalo da predloži smernice i preporuke za zdravije i bolje držanje zečeva. Oni takođe pozivaju Komisiju i države članice da osiguraju uslove da meso zečeva koje se uveze u EU prolazi kontrole za bezbednost hrane po istim kriterijumima kao i meso proizvedeno u EU.

Naravno, kao važna stavka o kojoj se raspravljalo jesu i troškovi novih sistema uzgajanja zečeva, pa bi tako Komisija morala da osmisli posebne mere podrške uzgajivačima kako bi se ojačao sektor proizvodnje i unapredila potrošnjazečetine.

U rezoluciji se navodi kako većina uzgajivača u EU drže zečeve u uobičajenim kavezima, dok su se sistemi za držanje zečeva tokom vremena u mnogome poboljšali i alternative običnim kavezima, kao što su sistemi specijalizovanih parkova i obora, se već koriste, ali ne u dovoljnoj meri i poslanici smatraju da bi to trebalo da se menja na bolje.

Iako se oko 340 miliona zečeva zakolje svake godine u EU radi mesa, to i dalje predstavlja manje od jednog procenta finalne proizvodnje ukupnog mesa namenjenog za ljudsku ishranu. Izvoz ovog mesa opada iz godine u godinu, čak za 3,9 odsto u 2016. godini, jer i njegova sama potražnja ubrzano opada. EU i dalje drži prvo mesto u svetu po proizvodnji ove vrste mesa, ispred Kine koja je  vodeći svetski izvoznik zečetine.

B. Džinić

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera