ravago veliki

Evropi sad Japan važniji za izvoz od Rusije

Evropi sad Japan važniji za izvoz od Rusije

Japan je sada po rangu četvrto važno tržište za izvoz Evropske unije kada je reč o prehrambenim proizvodima

Mesečna prosečna vrednost izvoza prehrambenih proizvoda Evropske unije u oktobru prošle godine stabilizovala se na visokom nivou - 11,4 milijarde evra, što je približna vrednost onoj iz oktobra 2015., dok je ipak ona u septembru 2016. ostala kao rekordna.

Kako se navodi u najnovijem izveštaju Evropske komisije o trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima do oktobra 2016. najveći porast izvoza zabeležen je na azijskim tržištima - kineskom (+ 78 miliona evra), južnokorejskom (+ 66 miliona evra), vijetnamskom i japanskom (oko + 40 miliona evra), a proizvodi koji su zabeležili porast u izvozu su hrana za novorođenčad (+ 57 miliona evra), maslinovo ulje (+ 49 miliona evra), svinjetina (+ 45 miliona evra) i žive životinje (+ 45 miliona evra).

Zanimljivo je da je porast u izvozu prehrambenih proizvoda od 1,9 odsto u periodu novembar 2015 - oktobar 2016. zabeležen u državama kao što su SAD (+ 8 odsto), Kina (+ 12 odsto), Japan (+ 0,4 milijarde evra) i Vijetnam (+ 330 miliona evra), dok je na primer izvoz EU u Hong Kong i Rusiju znatno opao. Tako je jedna od bitnih izvoznih destinacija za EU kao što je Rusija sada pala na 5. mesto, iza SAD, Kine, Švajcarske i Japana.Kada govorimo o proizvodima koje EU izvozi porast je zabeležen u izvozu svinjskog mesa (+ 1,2 milijarde evra), iznutrica i masti (+ 477 miliona evra), svežeg povrća (+ 469 miliona evra) i maslinovog ulja (+ 435 miliona evra).

Japan je sada po rangu četvrto važno tržište za izvoz Evropske unije kada su u pitanju prehrambeni proizvodi. Pregovori o bilateralnoj tržišnoj saradnji su u toku i njihov uspešan zaključak bi otvorio mnoge prilike za evropski prehrambeni sektor.

Prethodnih godina je vrednost izvoza prehrambenih proizvoda u Japan bila oko pet milijardi evra godišnje, dok je prethodne dosegla čak 5,3 milijarde, uglavnom se fokusirajući na svinjetinu, vino i vermut, sir i likere, od čega sir, vino i meso spadaju u najvažnije izvozne kategorije.

B. Džinić

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera