ravago veliki

Hrvatska još ne bi da njive da strancima

Hrvatska još ne bi da njive da strancima

Zagreb obavestio Brisel da je produžio zabranu prodaje oranica. Najduže sedam godina od ulaska u EU može se držati toga 

Hrvatska je produžila zabranu prodaje poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj strancima, a ta odluka je već poslata Briselu.

"Produžava se rok zabrane prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima, budući da se za tako nešto u Hrvatskoj još nisu stvorili uslovi", rekao je ministar poljoprivrede Davor Romić na sednici Odbora za poljoprivredu u hrvatskom Saboru.

Ugovorom o pristupanju Hrvatske u EU, kako podseća Poslovni dnevnik, određeno je da će se u trećoj godini članstva preispitati prelazne mere o prodaji poljoprivrednog zemljišta strancima. Hrvatska može tu prodaju da odgađa maksimalno sedam godina od ulaska u EU. 

Romić je potvrdio da je inspekcija Evropske komisije u ponedeljak započela nadzor nad sprovođenjem programa ruralnog razvoja. Iako se radi o redovnom nadzoru, zatražili su i neke projekte s "imenom i prezimenom", rekao je ministar. 

Romić ipak nije otkrio da li su revizori EK tražili odluke o dodeli visokih subvencija, u vrednosti pet miliona evra, iz ruralnog programa velikim kompanijama, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo među poljoprivrednicima. Samo je kazao da će izveštaj EK imati u petak, navodi Poslovni dnevnik.

(Tanjug)

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera