ravago veliki

Organsko stočarstvo raste u EU

Organsko stočarstvo raste u EU

Milion organskih svinja, najviše u Danskoj - 260.510 grla. U novim zemljama članicama minorno organsko svinjarstvo

U Evropskoj uniji raste proizvodnja svinja uzgojenih na organski način, Kako se navodi u upravo objavljenom izveštaju Evropske komisije “Činjenice i brojke o organskoj poljoprivredi u Evropskoj uniji", u stadu ovih svinja u 2015. godini bilo je 0,978 miliona grla. Najveći proizvođači su Danska (260.510 grla), Francuska (219.812 grla) i Nemačka (190.471).

Sektor organskih svinja još uvek ima veoma mali udeo na tržištu EU, ocenjeno je u izveštaju.

U ovoj vrsti proizvodnje prednjače zemlje EU-15, koje imaju 947.219 “organskih grla”, odnosno 97 odsto ukupne proizvodnje ovih svinja u Evropskoj uniji. S druge strane, zemlje EU-N13 imaju tek 31.340 grla, što je tri odsto organskog sektora svinja.

Trend rasta organske proizvodnje zabeležen je i kod useva, odnosno ratarskih kultura, i kod voća. Pod “organskim” pašnjacima je 58 odsto ukupnih površina na kojima se odvija ova proizvodnju, žitarice su na 20 odsto površina… Kada je o organskom stočarstvu reč, ovce zauzimaju 42 odsto, a  goveda 34 odsto i to su najvažniji tipovi organske proizvodnje životinja na evropskom nivou, posle živine. Posmatrajući EU -28, organsku svinjarstvo zauzima devet odsto, a kozarstvo sedam odsto ukupne organske stočarske proizvodnje u Evropskoj uniji.

(Agrosmart)

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera