ravago veliki

Poljaci protestuju zbog trgovinskih sporazuma sa Kanadom i SAD

Poljaci protestuju zbog trgovinskih sporazuma sa Kanadom i SAD

Bojazan da će kontroverzni sporazumi doneti novi kolonijalizam - vladavinu nadnacionalnih korporacija.

Poljaci su danas izašli na ulice Varšave, Krakova, Olština i još nekih gradova širom zemlje skandirajući "Hop, hop, hop, CETA STOP", protestujući protiv trgovinskih sporazuma Evropske unije s Kanadom (CETA) i SAD (TTIP) u strahu da će ti kontroverzni sporazumi doneti novi kolonijalizam - vladavinu nadnacionalnih korporacija.

Ispred Ministarstva poljoprivrede i pred Kancelarijom premijerke Beate Šidlo okupilo se oko 1.000 demonstranata na poziv nevladinih organizacija, sindikata i političkih stranaka opozicije, čak i sa sukobljenih strana političkog spektra.

Na protest su doneli ogromnu maketu pečenog pileta kao simbol divovskih štetnih posledica, problema za Poljake, poljoprivrednike i životnu sredinu, navodeći da se sa tim trgovinskim sporazumima na mala vrate uvodi genetski modifikovana hrana u Evropu.

"STOP CETA", "NE želimo CETA i TTIP", "Naša budućnost = zdrava hrana", "Ne želimo vlade korporacija", neke su od poruka u šumi transparenata koje su na protest izneli Varšavljani, zajedno sa poljskim nacionalnim i sindikalnim zastavama centrale Solidarnost.

"Sprečii smo pokušaje da se sklopi sporazum ACTA. Zaustavili smo pokušaj da se ograniče naša prava i isto tako sada evropska solidarnost građana, zaposlenih, sindikata zaustaviće CETA i TTIP. Protesti su izraz odbijanja neokolonijalnih arbitražnih sudova i toga da nam korporacije diktiraju zakone", kazao je na protestu jedan od lidera poljske levice Adrian Zandberg.

Edita Jaroševska Novak iz udruženja Ekoland kazala je u ime poljoprivrednika da oni žele da proizvode hranu koja neće ugrožavati zdravlje Poljaka i prirodu.

"Mi smo prvi shvatili kako su velika opasnost nadnacionalne korporacije. One prisvajaju sebi prava koja su vekovima pripadala poljoprivredniku. Mi, ekološki poljoprivrednici, znamo da je loš političar onaj koji radi na štetu naše države", kazala je Jaroševska Novak.

Protest u Varšavi protiv trgovinskih ugovora EU sa Kanadom i SAD spojio je zajedničkim zahtevima u protestu i nespojivo, jer su se širokom protestu od levice, preko građanskog društva, do populističke desnice pridružili danas i čak desničarski ekstremisti iz Nacionalnog radikalnog bloka ali njih je za svaki slučaj poljska policija odvojila na stranu.

Jedan od esktremista pojavio se sa rukom ispisanim trasnparentom da je "zahtev STOP CETA jedino što ga povezuje sa tim "levacima".

Stotine Poljaka u protest protiv trgovinskih sporazuma sa Kanadom i SAD izašle su i na ulice Krakova i Olština.

(Agencije)

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera