ravago veliki

Poljoprivrednici najveći dobitnici EU integracija

Poljoprivrednici najveći dobitnici EU integracija

Direktor Centra za evropske politike (CEP) Nebojša Lazarević poručuje da će poljoprivrednici imati višestruke koristi od EU

„U ovom trenutku naši poljoprivrednici su u relativno nezavidnom položaju. S jedne strane izloženi su konkurenciji iz zemalja EU koja je ozbiljno subvencionisana, a sa druge strane još uvek nemaju pristup evropskim fondovima“, kaže Nebojša Lazarević, direktor Centra za evropske politike (CEP) i član Užeg pregovaračkog tima za pristupanje Srbije EU.

Dve trećine evropskog budžeta, koji iznosi oko 125 milijardi evra godišnje, ulaže se u poljoprivredu. Zato i ne čudi što su najveći neto dobitnici brže evropske integracije upravo poljoprivrednici. „Poljoprivrednici će tada biti u dvostrukoj dobiti, jer će im se u potpunosti otvoriti ogromno tržište od 500 miliona potrošača. S druge strane, dobijaće subvencije od EU, ali ni domaće subvencije ne moraju da prestanu kada Srbija postane članica EU“, kaže Lazarević.

U zemljama centralne i istočne Evrope, na primer u Poljskoj, najveći otpor članstvu u Evropskoj uniji dolazio je upravo od strane poljoprivrednika. Međutim kako su pretpristupni fondovi, a kasnije i oni dostupni članicama počeli da se odlivaju na poljoprivredu, podrška je rasla i tako danas ubedljivo najveća podrška evropskoj budućnosti ovih zemalja dolazi baš od poljoprivrednika.

Lazarević primećuje da sličnu situaciju možemo da očekujemo i u Srbiji. „Mi danas imamo problema da potrošimo i pretpristupne fondove za poljoprivredu koji iznose nekoliko desetina miliona evra godišnje, pa je osnovano pitanje kako ćemo biti sposobni da to radimo kada budu u pitanju stotine miliona“, kaže Lazarević.

„Treba dosta požuriti, dosta stvari promeniti, kako bi Srbija već krajem 2016. mogla da koristi IPARD sredstva za početak, a jednog dana i mnogo veća sredstva iz evropske poljoprivredne politike i politike regionalnog razvoja“, zaključuje Lazarević.

(Agencije)

 

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera