ravago veliki

Skup balkanskih proizvođača tradicionalne hrane

Skup balkanskih proizvođača tradicionalne hrane

Terra Madre Balkans će u Briselu pokrenuti seriju događaja u cilju prezentovanja potencijala Balkana, od političkih debata do degustacije hrane iz regiona koja se proizvodi neindustrijskim metodama.

Peti skupTerra Madre Balkans, sastanak koji okuplja prehrambene zajednice iz jugoistočne Evrope  održava se u Briselu od 21. do 23. maja 2018. godine.

Predhodni skupovi održani su u u Sofiji (2010, 2012), Dubrovniku (2014) i Tirani (2016), a ove mreža Terra Madre Balkan odlučila da se predstavi u jeku evropske debate u godini koja je presudna za budućnost nove Zajedničke poljoprivredne politike.

Ovom skupu prisustvuje više od 100 delegata iz 9 zemalja (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kosovo, Crna Gora, Republika Makedonija, Rumunija i Srbija) koji će predstaviti različite potencijale Terra Madre Balkans – mrežu duboko ukorenjenu u region s hiljadama pristalica, 24 Slow Food Presidijuma, preko 100 prehrambenih zajednica, 50 kuvara i 15 obrazovnih programa o ishrani i ukusima.

Terra Madre Balkans će pokrenuti seriju događaja u cilju demonstriranja skrivenih potencijala Balkana, od političkih debata do degustacije hrane i umrežavanja sa proizvođačima hrane iz regiona koja se proizvodi neindustrijskim metodama.

Terra Madre Balkans održava se u okviru bugarskog predsedavanja većem EU, koji posebnu pažnju posvećuje zapadnom Balkanu i njegopvoj budućnosti u Evropi. Danas će u Evropskom parlamentu biti održana konferencija “Potencijal zapadnog Balkana za održivi ruralni razvoj kao pokretač za integraciju u EU“.

Fokus ove konferencije biće na potencijalu Balkana za održiv ruralni razvoj kao pokretač za integraciju u EU. Međunarodni Dan biodiverziteta, 22. maj, obeležiće se izložbom i degustacijom balkanske hrane ispred kantine Parlamenta.

Konferencija “Budućnost balkanskog nasleđa hrane” održaće se 23. maja i tada će se ukazati na dodatne potrebe, ograničenja i potencijale proizvođača balkanskih proizvoda koji se proizvode neindustrijskim metodama i zbog toga imaju dodatu vrednost.

(Agrosmart)

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera