ravago

Krenuo PRAGMATIC - platforma za savremene poljoprivrednike

Krenuo PRAGMATIC - platforma za savremene poljoprivrednike

Kompanija „Inosens“ napravila „biznis tu farmer“ tržnicu na kojoj se mogu naći proizvodi precizne tehnologije

Poljoprivreda četvrte generacije nije budućnost već sadašnjost, i to sadašnjost u Srbiji. Na sreću, imamo vrednosti kojima svetu možemo da se predstavimo u najboljem svetlu – poljoprivredu i IT sektor. Kad već proizvode naših programera uspešni evropski i svetski farmeri koriste i veoma cene, zašto da i naši poljoprivrednici ne krenu tim putem.

Jedna od mogućnosti da se uključe u najsavremenije tokove u poljoprivredi je da pristupe platformi PRAGMATIC – jedinstvenoj B2F („biznis tu farmer“) tržnici koja omogućava prodaju usluga i proizvoda u domenu precizne poljoprivrede. Ovu platformu razvila je novosadska firma „Inosens“, koja realizuje nekoliko evropskih  projekata iz programa Horizont 2020, a između ostalog učestvuje i u procesu modernizovanja i rekonstrukcije Zajedničke poljoprivredne politike Evropske unije.

Šta sve poljoprivrednici u Srbiji mogu da dobiju na platformi "Pragmatik"?

Sve proizvode i usluge na bazi precizne tehnologije, kažu u „Inosensu“. Na ovoj onlajn tržnici, na primer, mogu da dobiju informaciju o tome ko je najpovoljniji prodavac opreme za navodnjavanje, opreme za plastenike, dronova, sistema za merenje vlažnosti... Jednostavno izaberu proizvod ili uslugu koja ih zanima, vide koje su cene i uslovi plaćanja kod raznih ponuđača i tu završe posao.

-„Pragmatik“ platforma je deo projekta „Katana“. „Katana“ je akcelerator koji počiva na tri stuba, a to su precizne tehnologije, mobilni servisi kao kraći put ka tržištu i funkcionalna hrana u službi personalizovane ishrane. Ideja  je da se promovišu novi proizvodi, inovativna tehnologija – objašnjava u razgovoru za Agrosmart Maja Žikić iz kompanije „Inosens“. – „Pragmatik“ je platforma koja se odnosi na preciznu poljoprivredu. Preko nje povezujemo inovativne IT kompanije sa njihovim krajnjim korisnicama – poljoprivrednicima, poljoprivrednim udruženjima, poljoprivrednim kompanijama i nastojimo da olakšamo poljoprivrednicima da dođu do tehnologija koje su im potrebne.

 

U „Inosensu“ su svesni toga da nije uspostavljena zadovoljavajuća komunikacija između IT kompanija i poljoprivrednika i da kompanije ne dopiru uvek do svojih krajnjih korisnika.

-Ima više razloga zbog čega se ne pronalaze. Poljoprivrednici imaju problem da procene koliko im je isplativa nova tehnologija, a kompanije su, s druge strane, usmerene na svoj proizvod, a nikako da izađu na tržište sa onim što poljoprivrednici očekuju. Zbog toga je tu „Pragmatik“ – kaže Maja Žikić navodeći da poljoprivrednici, na primer, mogu da na toj platformi unesu svoje parametre u kalkulator, da odaberu tehnologiju koja im treba, recimo – navodnjavanje, da unesu površinu, broj meseci za koji žele uslugu i „Pragmatik“ na osnovu ponude koja je na platformi izdaje prosečnu cenu za uslugu koju su tražili.

Naša sagovornica ocenjuje da precizna poljoprivreda opravdano zauzima prvo mesto kada su u pitanju prilike koje nove tehnologije nose, kao i po potencijalnom uticaju na društvo u celini. Ipak, sama primena prezicnih tehnologija na poljoprivrednim gazdinstvima širom Evrope beleži nizak stepen rasta. Tako se na primer tek 35 odsto rasipača mineralnih đubriva prodaje zajedno sa komponentama koje omogućavaju preciznost. Poljoprivrednici kao najčešću prepreku navode isplativost početnih uloga, kao i nedostatak tehničke ekspertize na lokalnom nivou, kaže Maja Žikić. Takođe, uspešna primena preciznih tehnologija slabo se promoviše.

-Imali smo niz razgovora sa proizvođačima pre nego što smo napravili i otvorili platformu. Želeli smo da čujemo njihove probleme, da markiramo te potrebe i unesemo ih u naše rešenje. Ne vredi da pravimo aplikaciju bez kontakta s poljoprivrednicima, bez njihovih sugestija i očekivanja – kaže ona napominjući da je „Pragmatik“ nije otvoren samo za učesnike „Katane“ već za celo tržište. - Svako može da oglasi svoje proizvode besplatno.

S. G. 

 

Poslednja izmena
eu
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
zagreb velesajam