ravago veliki

Krenuo PRAGMATIC - platforma za savremene poljoprivrednike

Krenuo PRAGMATIC - platforma za savremene poljoprivrednike

Kompanija „Inosens“ napravila „biznis tu farmer“ tržnicu na kojoj se mogu naći proizvodi precizne tehnologije

Poljoprivreda četvrte generacije nije budućnost već sadašnjost, i to sadašnjost u Srbiji. Na sreću, imamo vrednosti kojima svetu možemo da se predstavimo u najboljem svetlu – poljoprivredu i IT sektor. Kad već proizvode naših programera uspešni evropski i svetski farmeri koriste i veoma cene, zašto da i naši poljoprivrednici ne krenu tim putem.

Jedna od mogućnosti da se uključe u najsavremenije tokove u poljoprivredi je da pristupe platformi PRAGMATIC – jedinstvenoj B2F („biznis tu farmer“) tržnici koja omogućava prodaju usluga i proizvoda u domenu precizne poljoprivrede. Sve je napravljeno tako da za farmera bude - jednostavno. U par klikova i za par minuta svaki ovdašnji poljoprivrednik može na svoje njive dovesti najmoderniju tehnologiju koja će mu olakšati proizvodnju, povećati prinose i profit, i što je najvažnije, uštedeti vreme i olakšati rad na gazdinstvu.

Recimo, ako ratar želi da u svakom momenutu do najmanjih detalja ima uvid u stanje useva na njivi, može na svojim parcelama da instalira stanicu koja će umesto njega obaviti naprecizniji monitoring svih agro-ekoloških parametara - izmeriće atmosfersku temperaturu, vlažnost i pritisak, odrediće smer i intenzitet vetra, kazati koliko je zemljište vlažno, koliki je stepen solarnog zračenja... Da bi dobio sve te podatke, poljoprivrednik bi trebalo da kontaktira različite stručne službe, savetodavce, institute... Ovako, dovoljno je samo da na "sajber pijaci" PRAGMATIC izabere jednu od stanica za praćenje useva, pogleda kako sve ona može da mu pomogne i da je u nekoliko poteza kompjuterskim mišom promoviše u pouzdanog asistenta. 

Ovu platformu razvila je novosadska firma „Inosens“, koja realizuje nekoliko evropskih projekata iz programa Horizont 2020, a između ostalog učestvuje i u procesu modernizovanja i rekonstrukcije Zajedničke poljoprivredne politike Evropske unije - Common Agriculture Policy (CAP). 

Šta sve poljoprivrednici u Srbiji mogu da dobiju na platformi "Pragmatik"?

Sve proizvode i usluge na bazi precizne tehnologije, kažu u „Inosensu“. Na ovoj onlajn tržnici, na primer, mogu da dobiju informaciju o tome ko je najpovoljniji prodavac opreme za navodnjavanje, opreme za plastenike, dronova, sistema za merenje vlažnosti... Jednostavno izaberu proizvod ili uslugu koja ih zanima, vide koje su cene i uslovi plaćanja kod raznih ponuđača i tu završe posao.

 

 

 

 

 

 

-„Pragmatik“ platforma je deo projekta „Katana“. „Katana“ je akcelerator koji počiva na tri stuba, a to su precizne tehnologije, mobilni servisi kao kraći put ka tržištu i funkcionalna hrana u službi personalizovane ishrane. Ideja  je da se promovišu novi proizvodi, inovativna tehnologija – objašnjava u razgovoru za Agrosmart Maja Žikić iz kompanije „Inosens“. – „Pragmatik“ je platforma koja se odnosi na preciznu poljoprivredu. Preko nje povezujemo inovativne IT kompanije sa njihovim krajnjim korisnicama – poljoprivrednicima, poljoprivrednim udruženjima, poljoprivrednim kompanijama i nastojimo da olakšamo poljoprivrednicima da dođu do tehnologija koje su im potrebne.

 

 

 

 

 

U „Inosensu“ su svesni toga da nije uspostavljena zadovoljavajuća komunikacija između IT kompanija i poljoprivrednika i da kompanije ne dopiru uvek do svojih krajnjih korisnika.

-Ima više razloga zbog čega se ne pronalaze. Poljoprivrednici imaju problem da procene koliko im je isplativa nova tehnologija, a kompanije su, s druge strane, usmerene na svoj proizvod, a nikako da izađu na tržište sa onim što poljoprivrednici očekuju. Zbog toga je tu „Pragmatik“ – kaže Maja Žikić navodeći da poljoprivrednici, na primer, mogu da na toj platformi unesu svoje parametre u kalkulator, da odaberu tehnologiju koja im treba, recimo – navodnjavanje, da unesu površinu, broj meseci za koji žele uslugu i „Pragmatik“ na osnovu ponude koja je na platformi izdaje prosečnu cenu za uslugu koju su tražili.

Naša sagovornica ocenjuje da precizna poljoprivreda opravdano zauzima prvo mesto kada su u pitanju prilike koje nove tehnologije nose, kao i po potencijalnom uticaju na društvo u celini. Ipak, sama primena prezicnih tehnologija na poljoprivrednim gazdinstvima širom Evrope beleži nizak stepen rasta. Tako se na primer tek 35 odsto rasipača mineralnih đubriva prodaje zajedno sa komponentama koje omogućavaju preciznost.

Poljoprivrednici kao najčešću prepreku navode isplativost početnih uloga, kao i nedostatak tehničke ekspertize na lokalnom nivou, kaže Maja Žikić. Takođe, uspešna primena preciznih tehnologija slabo se promoviše.

-Imali smo niz razgovora sa proizvođačima pre nego što smo napravili i otvorili platformu. Želeli smo da čujemo njihove probleme, da markiramo te potrebe i unesemo ih u naše rešenje. Ne vredi da pravimo aplikaciju bez kontakta s poljoprivrednicima, bez njihovih sugestija i očekivanja – kaže ona napominjući da je „Pragmatik“ nije otvoren samo za učesnike „Katane“ već za celo tržište. - Svako može da oglasi svoje proizvode besplatno.

Evropsku poljoprivrednu politiku unapređuju u Novom Sadu

Da naša zemlja ima dve velike vrednosti koje sasvim sigurno ume valjano da sinhronizuje na dobrobit svih poljoprivrednika pa i cele privrede, pokazuje jpš jedan primer. Iako Srbija ne primenjuje Zajedničku poljoprivrednu politiku EU (Common Agricultural Policy-CAP) jer još uvek nije članica Evropske unije, to nije bila prepreka našim IT stručnjacima da se u nju uključe. Štaviše, da upravo oni omoguće da se ova, jedna od najvažnijih politika EU, uspešnije i efikasnije sprovodi. Njom upravljaju - iz Novog Sada.

Naime, „Inosens“ je među firmama i agencijama iz Grčke, Španije, Litvanije, Velike Britanije i Belgije, koje su uključene u veliki projekat RECAP - Personalizovani javni servisi za podršku uvođenja CAP-a. To je projekat koji se sprovodi u okviru EU programa podrške e-upravi do oktobra 2018. U njegovu realizaciju uključeno je dvanaest partnera iz šest zemalja. Srbija jedina nije članica EU, ali tim „Inosensa“ zasluženo je dobio važnu poziciju i ulogu među najboljim evropskim timovima koji nastoje da unaprede funkcionisanje CAP-a, odnosno poljoprivrede cele Evropske unije.

S. Gluščević

 

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera