ravago veliki

Projektu Biosensa 30 miliona evra

Projektu Biosensa 30 miliona evra

Pokrajinski Institut za informacione tehnologije "Biosens" dobio je po konkurusu od Evropske komisije 30 miliona evra za projekat "Internet of Farming 2020".

U Pokrajinskoj vladi danas je predstavljen projekat „Internet stvari u domenu poljoprivrede“ (IoF 2020 – Internet of Farming 2020) pokrajinskog Instituta Bisens i njegovog strateškog partnera iz Holandije, koji će se u naredne četiri godine realizovati u Evropi, sa budžetom od čak 30 miliona evra. O samom projektu je govorio direktor Instituta Biosens prof. dr Vladimir Crnojević, dok je o značaju Instituta Biosens i značaju projekta i podršci koju zaslužuju, govorio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Naime, dva generalna direktorata Evropske komisije: za poljoprivredu i ruralni razvoj i za informatičko društvo po prvi put odlučili su da zajednički investiraju 30 miliona evra u jedinstveni projekat koji treba da ubrza usvajanje najsavremenijeg koncepta uvođenja internet stvari u domenu hrane i poljoprivrede i u konkurenciji oko 500 institucija iz cele Evrope, odabrali projekat Biosensa i holandskog instituta DLO, navodi se u saopštenju Pokrajinske vlade.

Prema rečima prof. dr Vladimira Crnojevića, radi se o jednom od najvećih projekata Evropske komisije u oblasti nauke, koji stavlja Srbiju i Vojvodinu među lidere u ovoj oblasti, gde se pokušava postaviti arhitektura nove evropske poljoprivrede.

„U naučnom evropskom svetu ovo je mini-presedan da dva generalna direktorata zajedno finansiraju ovakvu aktivnost, ali to je zato što je svima postalo jasno da informacione tehnologije predstavljaju jedinu stvar koja može da obezbedi održivu poljoprivredu i da je učini konkurentnom, za populaciju koja raste i koja će brzo biti 10 milijardi ljudi na planeti“, rekao je prof. dr Crnojević i dodao da projekat sadrži viziju poljoprivrede u budućnosti, da podaci o mašinama, uređajima, životinjama, biljkama budu povezani na internetu, da dolaze na jedno mesto, odakle se „prerađuju“ i koriste kao servisi kome su namenjeno: od najmanjih proizvođača, preko srednjih, do velikih kompanija, među kojima su i Filips i Mikroelektroniks, zatim državne uprave, nauke i istraživača.

Biosens će, kako se navodi u saopštenju, koordinirati sve aktivnosti čak 73 evropske institucije koje se odnose na pilot-sajtove i širom Evrope i implementirati i testirati blizu 20.000 novih internet stvari, kroz 19 pilot projekata u pet oblasti: ratarstvu, povrtarstvu, voćarstvu, stočarstvu i mlekarstvu, kao što su, na primer: upravljanje preciznom poljoprivredom, nadzor krava na pašnjaku, daljinsko merenje kvaliteta mleka, logistika u voćarstvu, urbane visokotehnološe farme, sledljivost u mesnoj industriji i različiti vidovi informatičkog upravljanja u procesu poljoprivredne proizvodnje.

Profesor Crnojević je naglasio da je spajanje poljoprivrede i informacionih tehnologija smer u kome svet ide, te da je projekat IoF 2020 prilika i za našu nauku, ali i za poljoprivredu i industriju uopšte, da zajedno uhvatimo korak sa Evropom i donesemo nešto novo, što može biti prekretnica u daljem razvoju. Svoju zahvalnost uputio je AP Vojvodini, kao osnivaču Instituta Biosens, gde je prepoznato da jedan specijalizovan institut koji bi se bavio ovakvim stvarima može da ima značajnu ulogu u pokretanju razvoja poljoprivrede u Vojvodini.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je izjavio da projekat u kome je uspostavljena strategijska veza između dva najveća potencijala koja ima Vojvodina, a to su poljoprivreda i informacione tehnologije, govori o tome koliko je Institut Biosens značajan za Vojvodinu, ali i celu našu zemlju. Biosens ima nacionalni značaj, što se vidi na osnovu rezultata koji postiže u žestokoj konkurenciji na evropskom nivou.

„Projekat treba da omogući implementaciju najširih mogućih znanja u tu vezu između informatičkih tehnologija i poljoprivrede, radi razvoja i jednog i drugog sektora, ali, pre svega, generisanja međusobnih potencijala“, izjavio je Mirović i naglasio da će Institut Biosens u ovom projektu biti referentna institucija za čitavu Evropu, da se radi o najvećim sredstvima koja je Vojvodina ikada dobila u ovoj sferi, kao i da će konkretnu korist, sa značajnim sumama, imati i naša mala i srednja preduzeća u fazama razvoja projekta.

Takođe, Mirović je najavio podršku Pokrajinske vlade radu Instituta Biosens. „Ključna poruka je da su ovo, u stvari, prave nove tehnologije. Na ovakvim primerima će Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnostraživačku delatnost graditi svoju strategiju“, rekao je Mirović.

Predstavljanju projekta prisustvovali su i potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević i resorni pokrajinski sekretari prof. dr Zoran Milošević i mr Vuk Radojević.

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera