delta

IT sve više u poljoprivredi

IT sve više u poljoprivredi

Nove tehnologije, a naročito implementacija informacionih sistema u poljoprivredi jeste budućnost i na tome treba da se radi kako bi agrar bio konkuretniji

Primenom informacionih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji otvaraju se velike mogućnosti za unapređenje domaćeg agrara i ekonomično poslovanje proizvođača. Korišćenjem računara i različitih softvera poljoprivrednici se upoznaju sa novim tehnologijama i tako mogu biti konkuretniji. O tome je bilo reči na skupu koji je u rektoratu novosadskog Univerziteta organizovao Institut Biosens.

Nove tehnologije, a naročito implementacija informacionih sistema u poljoprivrednoj proizvodnji jeste budućnost i na tome treba da se radi kako bi domaći agrar bio konkuretniji. Primena precizne ili pametne poljoprivrede donosi proizvođačima brojne benefite kako bi ekonomičnije poslovali, i primenili efikasno sve agrotehničke mere.

Skupu su osim domaćih zvaničnika prisutvovali i amabasador kao i ataše za poljoprivredu Kraljevine Holandije u Srbiji. Zanimala su nas njihova iskustva u primeni it tehnologija.

"Moram prvo da vam kažem da je naša zemlja mala, da mi nemamo dovoljno resursa za veliku poljoprivrednu proizvodnju, ali je poljoprivreda za nas veoma važna oblast, a primena it tehologija u poljoprivredi doprinela je tome da naši farmeri ekonomičnije posluju i da budu dovoljno konukuretni sa drugim proizvođačima u okruženju. Možda je i to razlog što smo velesila kada je reč o proizvodnji hrane", rekao je ambasador Holandije.

Marten Vegen ataše za poljoprivredu na osnovu svog iskustva ističe značaj povezivanja institucija kao što je novosadski

Univerzitet i Univerzitet u Vageningenu i najavljuje mogućnost dalje saradnje dve države na polju proizvodnje mleka .

"Osim povezivanja istraživačkih centara , postoji inicijativa da se u Novom Sadu izgradi edukativni trening centar za obuku farmera u Srbiji što bi bio zajednički projekat Holandije i Srbije. Na tome moramo svi da radimo, a naša zemlja u proizvodnji mleka ima veliko iskustvo", naglasio je on.

Da je primena it tehnologija u poljoprivredi budućnost složili su se svi učesnici skupa, a sledeći korak kako se moglo čuti bilo bi dalje razvijanje novih informacionih modela i senzora u službi poljoprivrednih proizvođača.

(RTV)

Pročitano 2155 puta
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera