ravago veliki

Svetska medalja srpskom inovatoru

Svetska medalja srpskom inovatoru

Dr Milan Kekanović nagrađen za patent stirofert čijom ugradnjom se poboljšava energetska efikasnost građevinskih objekata

Dugogodišnji inovatorski rad dr Milana Kekanovića, vanrednog profesora na Građevinskom fakultetu u Subotici, nagrađen je izuzetno visokim priznanjem. Povodom 95 godina postojanja Zavoda za intelektualnu svojinu, organizovano je takmičenje pronalazača i inovatora. U kategoriji pronalazača za patent pobednik je dr Kekanović sa svojim pronalaskom: „Mogućnost specijalnog olakšanja, izolovanja i armiranja međuspratnih konstrukcija”.

Iza komplikovanog naziva u osnovi je građevinski materijal stirofert, koji je pokazao izuzetne osobine i u laboratoriji i u praksi kada je u pitanju izdržljivost u međuspratnim konstrukcijama, ali i u pogledu energetske efikasnosti. Upravo za taj pronalazak dr Milan Kekanović je dobio i prestižnu medalju Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (Wipo).

Na predstavljanju priznanja u Subotici Jelena Lopušina iz Zavoda za intelektualnu svojinu objasnila je da je formirana kao specijalizovana agencija UN. Nagrada se dodeljuje se od 2001. godine istaknutim pronalazačima, autorima i inovativnim kompanijama širom sveta.

– Patent dr Kekanovića dokazao se na najzahtevnijim tržištima. Ugradnjom nagrađenog pronalaska štedi se 16 odsto energije u odnosu na postojeća rešenja. Korisnost pronalaska potvrdilo je više naučnoistraživačkih ustanova iz Španije, a i Institut za ispitivanje materijala iz Beograda – rekla je Lopušina.

Kekanovićev patent kod nas je doživeo uspešnu, ali za sada skromnu primenu. Kako je objasnio Dalibor Raković, suvlasnik građevinskog preduzeća iz Sremske Mitrovice, u nameri da dostignu viši razred energetske efikasnosti u dva stambena objekta ugradili su stirofert.

– U ekonomskom smislu troškovi gradnje bili su na nivou onih za klasičan materijal, ali su za korisnike postignuti visoki rezultati u uštedi energije. Stanarima leti nisu potrebni klima uređaji, dok su zimi potrebe za dogrevanjem znatno smanjene. Paropropusnost zidova je dobra i to su udobne prostorije za život – kaže Raković.

Profesor dr Milan Kekanović je prijavio 20 pronalazaka, od kojih je priznato osam, za šest je urađen međunarodni izveštaj o pretraživanju kojim se ne osporava njihova mogućnost patentiranja, a šest novih proizvoda je našlo primenu na tržištu.

– Građevinski objekti troše 40 odsto svetske energije, a proizvođači električne energije su najveći zagađivači planete – objašnjava dr Kekanović zbog čega su važne stalne inovacije koje doprinose uštedi energije. – Naša zemlja ne patentira dovoljno inovacija u proizvodnji, iako je to veliki potencijal. Jedna je stvar ponuditi svetskom tržištu jeftinu radnu snagu, a daleko mudrije bi bilo ponuditi svoju intelektualnu svojinu. 

(Politika)

                          

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera