ravago veliki

Evropska komisija dolazi 26. novembra i donosi odluku o IPARD-u

Evropska komisija dolazi 26. novembra i donosi odluku o IPARD-u

Nedimović: Dve spoljne revizije završene, sad dolazi Generalni direktorat (DG AGRI) iz Brisela 

Predstavnici Generalnog direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske komisije (DG AGRI) doći će u Beograd 26. novembra ove godine kako bi utvrdili je li Srbija otklonila sve prepreke za dobijanje akreditacije za realizaciju IPARD programa i da li je spremna da povuče i u narednih nekoliko godina rasporedi 175 miliona evra namenjenih poljoprivredi i ruralnom razvoju, izjavio je za Agrosmart ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

On je kazao da su spoljni revizori nedavno dva puta boravili u Srbiji i da su završili svoj deo posla u ocenjivanju uspostavljanja celokupnog sistema za realizaciju IPARD-a, ali poslednju reč daje Generalni direktorat EK na kojem je da odluči da li sa Srbijom može da se zaključi finansijski ugovor o ovom programu.

Podsetio je na to da je završena adaptacija zgrade “Srbijašuma” u Beogradu te da je ona potpuno osposobljena za rad Uprave za agrarna plaćanja, koja će sprovoditi IPARD program u Srbiji. Po njegovim rečima zadovoljen je i uslov koji se odnosi na broj i stručnost zaposlenih u ovoj instituciji, a gotovi su i pravilnici koji detaljnije definišu IPARD program.

Nedimović je rekao da je urađen i referentni cenovnik robe, to jest opreme koju će poljoprivrednici na konkursima iz IPARD programa nabavljati, da je zakonodavni okvir usklađen, kao i da se uspostavlja sistem podrške banaka preko kojih će poljoprivrednici obezbeđivati novac za finansiranje investicija dok projekte ne završe, odnosno dok im novac iz IPARD-a ne stigne.   

Kako je ministar ranije izjavio, očekuje se da prvi pozivi budu raspisani krajem ove godine. U prvoj tranši podsticajnih sredstava poljoprivrednicima će biti dodeljeno 15 miliona evra, od 175 miliona koliko vredi ceo program.

S. G. 

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera