ravago veliki

Evrposke agencije za plaćanja razmenjivale iskustva

Evrposke agencije za plaćanja razmenjivale iskustva

Na skupu u Austriji predstavljene su najbolje prakse, kao i veština i znanja neophodni za uspešno upravljanje podrškom EU u oblasti poljoprivrede, ruralnog razvoja i ribarstva.

Predstavnici Uprave za agrarna plaćanja učestvovali su na „44. Konferenciji direktora agencija za plaćanja“ (44th Conference of Directors of EU Paying Agencies), koja je održana početkom oktobra u Austriji. Cilj okupljanja bio je da promoviše saradnju i razmenu iskustava i najboljih praksi između platnih agencija, kao i razvoj veština i znanja neophodnih za uspešno upravljanje podrškom Evropske unije u oblasti poljoprivrede, ruralnog razvoja i ribarstva.

Na Konferenciji, koju je u okviru austrijskog predsedavanja Savetom Evropske unije organizovala agencija zadužena za agrarna plaćanja u ovoj zemlji, prisustvovali su delegati iz zemalja članica EU, zemalja kandidata i potencijalnih kandidata, kao i predstavnici Evropske komisije i Evropskog revizorskog suda.

U fokusu okupljanja je bila budućnost Zajedničke poljoprivredne politike (The Common Agriculture Policy – CAP), pozitivni trendovi u osiguranju, implementacija Integrisanog sistema upravljanja i kontrole – IAKS u direktna plaćanja, kao i unapređenje sistema terenskih kontrola.

Zajednička poljoprivredna politika je najdugoročnije i najbolje integrisana politika Evropske unije, koja je i od globalnog strateškog značaja. Za vreme austrijskog predsedavanja pažnja će biti posvećena poboljšanju položaja poljoprivrednih proizvođača koji su u ovom trenutku prepoznati kao najosetljivija karika u čitavom lancu snabdevanja hranom, kako bi se na tržištu stvorili ravnopravniji uslovi, kao i održivi razvoj vitalnih ruralnih područja, posebno u ugroženim i planinskim regijama.

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera