ravago veliki

IPARD kreće 20. decembra, prvi konkurs za traktore

IPARD kreće 20. decembra, prvi konkurs za traktore

NEDIMOVIĆ: Posle osam godina ćemo pokrenuti taj proces 

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je najavio večeras da će prvi poziv za poljoprivrednice u okviru IPARD programa biti objavljen 20. decembra - za nabavku traktora i mehanizacije.

- Posle osam godina ćemo pokrenuti taj proces - rekao je Nedimović u Narodnoj skupštini tokom rasprave o predlogu budžeta, a prenele su agencije.

Tako će početi realizacija dugo očekivanih predpristupnih sredstava EU - IPARD namenjenih poljoprivredi u iznosu od 175 miliona evra, koja su predviđena bespovratno za period do 2020. godine.

Srbija je za 2015. godinu iz IPARD programa dobila bespovratnih 15 miliona evra koja mora da iskoristi do kraja 2018. godine.

Sredstva su namenjena unapređenju konkurentnosti poljoprivrednih i prerađivačih kapaciteta i unapređenju bezbednosti hrane u Srbiji, a sve u cilju usaglašavanja poljoprivrede Srbije sa standardima EU.

Odgovarajući na pitanje lidera LSV Nenada Čanka o novcu opredeljenom za pomoć poljoprivrednicima i paorima koji su pretpeli štetu zbog nepogoda, Nedimović kaže da je budžetom za 2018. Ministarstvu poljoprivrede opredeljeno 44,1 milijardi dinara, od čega je za subnecnije ukupno namenjeno 34,3 milijarde što je, kaže, 2,4 milijadre dinara više nego 2017.

- “U ova sredstva ne ulaze sredstva koja ćemo povući iz IPARD-a i sredstava za sisteme navodnjavanja - rekao je Nedimović i naveo da je za povećnaje konkurentnosti poljoprivrede u 2018. predviđeno 10 puta više sredstava.

Ministar je govorio i šta je sve urađeno da se pomogne poljoprivrednicima zbog štete na usevima od nepogoda, navodeći da je kupljena 21.000 tona merkatilnog kukuruza po ceni od 23 dinara za kilogram.

To je, dodao je, znatno viša cena nego na trzištu.

Uz to, kaže ministar, produžen je i rok za davanje subvencinisanih kredita poljoprivrednicima po posebnim kamatnim stopama od jedan i tri odsto, dok je država platila razliku do sedam i osam odsto kamate.

Data je, dodaje, i preporuka lokalnim samouprava u vezi sa porezom na poljoprivredno zemljište i odlaganje naknade za navodnjavanje.

Nedimović je rekao i da će subvencije poljoprivrednicima po hekataru zemljišta biti identične kao i ove godine.

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera