ravago veliki

Nedimović uručio prva IPARD rešenja

Nedimović uručio prva IPARD rešenja

Među projektima koji su prvi odobreni su projekti konsultantske agencije Smart IPARD iz Novog Sada

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović uručio je prvih deset ugovora srpskim poljoprivrednicima za nabavku mehanizacije od novca iz evropskih fondova.

Ugovori su uručeni u Subotici gde se danas obeležava godinu dana rada Vlade Srbije, a ministar je tim povodom poručio da će srpskim poljoprivrednicima u naredne tri godine na raspolganju biti 400 miliona evra bespovratne pomoći.

Sporazum IPARD 2 o dodeli 175 miliona evra srpskim poljoprivrednicima za razvoj njihovih delatnosti potpisali su prošle nedelje ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Nedimović je istakao da posle osam godina priče o IPARD-u danas Srbija ima prve konkretne ugovore. 

''Ovo je za nas veliki dan i pravimo prekretnicu u poljoprivredi, jer po prvi put evropske pare idu direktno u ruke srpskih poljoprivrednika'', istakao je Nedimović. 

Ugovori su dodeljeni za pet poljoprivrednika koji se bave stočarstvom, četiri se ratarstvom, a jedan voćarstvom.

'Nadam se da će naši poljoprivrednici u vremenskom periodu koji im je odredjen nabaviti mehanizaciju i dobiti povraćaj svojih sredstava i nadam se da ćemo ih narednih meseci obići i uveriti se kako mašine rade'', ukazao je Nedimović. 

On im je poželeo da smanje troškove i povećaju kvalitet proizvodnje i upozorio da postoji kontrola trošenja sredstava, kao i zabrana otudjenja mehanizacije i vozila do odredjenog perioda. 

Dragiša Kovačević iz Rume, koji se bavi voćarstvom, a kojem je danas uručen ugovor o bespovratnoj finansijskoj pomoći, navodi da će sredstva iskoristiti za kupovinu berača višnje. 

Njemu je u prijavljivanju na IPARD konkurs pomogla novosadska agencija Smart IPARD


''To je mehanizovana berba i nadam se da će mi pomoći u smanjenju troškova, bržem obavljanju posla i povećanju kvaliteta proizvoda'', kazao je Kovačević. 

Prema njegovim rečima procedura za dobijanje sredstava nije bila komplikovana, a pomogla mu je agencija koja je vodila administartivni deo, te je čitv posao, kaže, završio za šest meseci.

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera