ravago veliki

Novac iz IPARD-a na raspolaganju poljoprivrednicima

Novac iz IPARD-a na raspolaganju poljoprivrednicima

Nije propalo 175 miliona evra iz pretpristupnih fondova EU, kako su naveli neki mediji u Srbiji

Novac iz IPARD fondova u ukupnom iznosu od 175 miliona evra je i dalje na raspolaganju srpskoj poljoprivredi, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede, dodajući da je preduzelo mere da ispravi nedostatke zbog kojih deo tog novca već nije dostupan Srbiji.

U Vladi Srbije i u Delegaciji EU u Srbiji agenciji Beta je juče potvrđeno da je Srbija iz Brisela obaveštena da za sada ne ispunjava uslove za korišćenje pretpristupnih fondova za poljoprivredu IPARD.

Procena da Srbija još nije spremna za korišćenje IPARD fondova doneta je na osnovu posete revizora Evropske komisije Srbiji krajem maja, a u dokumentu su istaknute sve slabosti koje je još potrebno ispraviti da bi taj novac mogao da se koristi, naveli su za EurAktiv u Delegaciji EU.

Ministarstvo poljoprivrede je saopštilo i da je preuzelo sve što je neophodno za otklanjanje nedostataka navedenih u preporuci EK.

“Privremeno odbijena akreditacija, o čemu je Ministarstvo obavešteno 8. avgusta 2016. u dokumentu o zapažanjima i preporukama revizije EK, koja je obavljena u od 23. maja do 1. juna 2016., tretirana je kao prioritet, što je podrazumevalo najbržu moguću pripremu odgovora na date preporuke i rad na otklanjanju konstatovanih nedostataka”, navodi se u saopštenju

Po prijemu preporuka, Ministarstvo je, kako se navodi u saopštenju odmah formiralo tim koji se bavi analizom blokirajućih faktora, konstatovanih prilikom procesa revizije.

Tim je sačinjen od IT stručnjaka, građevinskih inženjera, kadrova CIP-a i Građevinske direkcije Srbije i za zadatak ima eliminisanje problematičnih aspekata, IT konfigurisanje i bezbednost sistema kao i selekciju neophodnih kadrova koja je u toku, precizira se u saopštenju.

Ministarstvo poljoprivrede je navelo da je obezbedilo i novac za kompletno finansiranje svih tih aktivnosti, “koje imaju za cilj da obezbede odobrenje akreditacije prilikom naredne revizije EK”.

To Ministarstvo je navelo i da je odlučno da istraje u nameri da postigne evropski nivo standarda u poljoprivredi i da se “neće baviti krivicama i senzacijama”.

Ministarstvo poljoprivrede je ukazalo i da neće trošiti vreme na prošlost, već konstatovanjem činjeničnog stanja, rešavanjem problema i pripremom novih projekata koji su u službi aktivnog razvoja.

“Jedan od prioriteta jeste i budžet od 175 miliona evra iz IPARD programa, koji je i te kako dostižan. Znamo sve šta treba da se uradi i uveliko radimo na tome, a o preciznim rokovima izjasnićemo se kada oni budu izvesni”, ukazuje se u saopštenju.

IPARD program 2014-2020 odobren Srbiji od strane EK u ukupnom iznosu od 175 miliona evra, a cilj akreditacije strukture za sprovođenje programa je dobijanje odobrenja da se sredstva namenjena poljoprivredi i ruralnom razvoju iz fonda pristupne pomoći koriste na programom propisani način.

Poseća se da je Ministarstvo poljoprivrde u novom sazivu Vlade formirano pre 35 dana i da je jedan od prvih poteza bile aktivnosti na formiranju akreditovane, aktivne i funkcionalne Uprava za agrarna plaćanja, koja će biti stub poljoprivrednog razvoja u Srbiji.

Izvor Bete u Vladi Srbije je juče naveo da nedovoljna razvijenost kapaciteta Uprave za agrarna plaćanja nije jedina manjkavost koju će Srbija morati da ispravi.

Za ovu godinu iz IPARD fondova bilo je predviđeno 15 miliona evra, a kada počnu fondovi da se koriste, iznos se povećava iz godine u godinu tako da za ceo sedmogodišnji period, na koliko se sredstva EU programiraju, može da dostigne 175 miliona evra.

Uslov za korišćenje IPARD sredstava bio je da Srbija preuzme nadležnost za procedure za trošenje fondova kroz takozvani decentralizovani sistem i da se Uprava za agrarna plaćanja osposobi i pojačaju njeni kapaciteti.

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović najavio je 15. septembra da će u Upravi za agrarna plaćanja u naredna dva meseca biti zaposleni potrebni kadrovi, ali poznavaoci prilika Beti su preneli da je potrebno i da se ti ljudi dodatno osposobe za ovaj specifičan posao, kao i da se rad uhoda.

Srbija je 2014. dobila akreditaciju za takozvani decentralizovani sistem korišćenja novca EU, a on se prvi put primenjuje na delu projekata iz IPA fondova za 2013. godinu, koji se i dalje sprovode.Decentralizovani sistem konkretno znači da srpske vlasti od Evropske komisije preuzimaju odgovornost za procedure, poput tendera i drugih postupaka za korišćenje novca.

Za korišćenje IPARD fondova je međutim potrebna posebna akreditacija.

(Agencije)

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera