ravago veliki

Raspisan konkurs za mlade eko-reportere o energetskoj efikasnosti

Raspisan konkurs za mlade eko-reportere o energetskoj efikasnosti

Do 1. aprila mogu da se prijave mladi od 11 do 21 godine

Strukovno udruženje "Ambasadori održivog razvoja i životne sredine", nacionalni operater programa Mladi eko-reporteri, uz podršku Elektroprivrede Srbije (EPS), raspisao je konkurs za eko rad "Energetska efikasnost očima Mladih eko-reportera" na koji do 1. aprila mogu da se prijave mladi od 11 do 21 godine, saopštio je EPS.

Radovi mogu da budu u vidu pisanog eseja, fotografije ili video zapisa, a treba da se bave pitanjima smanjenja potrošnje energije, odnosno korišćenjem energije na efikasan način, poput upotrebe štedljivih uredjaja i sijalica, poboljšanjem izolacije, promenama navika pri kuvanju, pranju, odnosno boravku u domu uopšte (gašenje sijalica i elektronskih uredjaja kada se ne koriste).

Mladi se pozivaju da se bave pitanjima kako efikasnije koristiti energiju, živeti kvalitetnije i plaćati manje (na primer na nivou škole ili u svom domaćinstvu).

Eko-reporteri mogu da učestvuju na konkursu samostalno ili u grupi, preko svojih škola, fakulteta ili omladinskih grupa, navodi se u saopštenju.

Nacionalni žiri će izabrati najbolje i nagradiće prvoplasirane radove prema starosnim kategorijama (11-14 godina, 15-18 godina i 19-21 godine) i svim kategorijama radova (pisani esej, video zapis, fotografije).

Medjunarodni program Mladi eko-reporteri (Young Reporters for the Environment – YRE) sprovodi se više od 20 godina i trenutno u njemu učestvuje 35 zemalja u kojima se organizuju nacionalna takmičenja, dok se prvoplasirani radovi prosledjuju na medjunarodno takmičenje.

Konkurs je, kako se ističe, namenjen osposobljavanju mladih da zauzmu stav i da izveštavaju o lokalnim pitanjima i problemima u životnoj sredini.

Program nudi mladim entuzijastima mogućnost da se njihov glas čuje, jer se najbolji radovi promovišu na lokalnom i medjunarodnom nivou.

Takmičenja se organizuju svake godine kako bi ohrabrili mlade iz celog sveta da napreduju, uče, istražuju i kroz pisani, foto ili video zapis ukažu na realne i trenutne probleme u životnoj sredini.

Radovi najboljih Mladih eko-reportera sa medjunarodnog takmičenja biće objavljeni u časopisu "Hafington post" i na medjunarodnom YRE veb-sajtu.

Mladi eko-reporteri treba da istaknu probleme u životnoj sredini i da motivišu lokalnu zajednicu na njihovo rešavanje, a krajnji cilj je da se rešavanjem lokalnih problema pokrenu inicijative za rešavanje globalnih problema životne sredine.

Za detaljno uputstvo za pripremu radova Mladih eko-reportera klinkite ovde, radove za konkurs Mladi eko-reporteri dostavite na email yre@feeserbia.com, a više informacija pogledajte na sajtu freeserbia.com, ambassadors-env.com i Fejsbuk stranici projekta.

Agrosmart

Pročitano 1114 puta
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera