delta

Alergija - kako je izlečiti na prirodan način

Alergija - kako je izlečiti na prirodan način

Alergija je nepravilno funkcionisanje imunološkog sistema. Organizam alergične osobe burno reaguje na tvari iz prirodnog okruženja koje inače nisu štetne, a to su alergeni

Reakcija na alergene obično stvara upalu koja uzrokuje različite simptome, kao što su polenska groznica, kijanje, suzenje očiju, ekcem, astma i mnoge druge.

Mehanizam alergijske reakcije

Antitela štite zdrav organizam od virusa, bakterija i infekcija. Kod alergičnih osoba, imunološki sistem pogrešno shvata određeni alergen kao neprijatelja i počinje stvarati antitela da se odbrani od njih. Takva antitela, koja se nazivaju imunoglobulin E (igE), vežu se za mastocite kojih ima u obilju pod površinom kože, u nosu, očima, plućima i gastrointestinalnom traktu. Kada antitela igE pronađu alergen, uhvate ga, izazivajući mastocite da stvaraju moćne hemikalije, uključujući histamin. To izaziva alergijsku reakciju.

Alergijska reakcija može da se dogodi odmah ili nekoliko sati posle kontakta sa određenim alergenom i može uzrokovati različite simptome.

Simptomi alergijske reakcije

Kakvi će biti simptomi, zavisi od načina na koji alergen ulazi u telo. Na primer, polen koji se udiše obično uzrokuje simptome u nosu, očima, sinusima i grlu. Svima poznata reakcija na polen je alergijski rinitis ili polenska groznica. S druge strane, alergija na hranu najčešće uzrokuje probleme u stomaku i crevima. Alergijske reakcije često se istovremeno pojavljuju na raznim delovima tela. Simptomi alergije mogu varirati od blagih, do teških i po život opasnih. Oni se mogu podeliti i po tome na koje organe utiču. To su:

Koža: koprivnjača, ekcem i otečenost lica

Disajni putovi: nos, grlo, pluća (kašalj, teško disanje, bronhospazam)

Gastrointestinalni sistem: mučnina, povraćanje, bolovi u stomaku, dijareja

Kardio-vaskularni sistam: osećaj malaksalosti, slabost, bledilo, nesvestica

Simptomi alergije mogu biti lokalni - na primer, otečenost uzrokovana ubodom pčele, ili opšti (prošireni po celom telu).

Anafilaksija je opšta alergijska reakcija koja zahvata disajne puteve i/ili kardio-vaskularni sistem, kožu i/ili gastrointestinalni trakt.

Najčešći alergeni

Tvari koje izazivaju alergiju, ali inače nisu štetne za čoveka su alergeni. U ovu grupu spadaju:

  • grinje

  • polen

  • mačke i druge životinje, na primer, psi, konji, zečevi i svinje

  • hrana - kikiriki, jaja, soja, brašno, kravlje mleko i plodovi mora

  • ubodi insekata

  • lekovi

  • plesan

Alergeni koji se prenose vazduhom su grinje, polen, spore plesni, dlake mačaka i psa. Udisanje ili dodir s takvim alergenom izazva osip, naticanje očiju, polensku groznicu ili astmu. Takvi alergeni vrlo retko izazivaju anafilaksiju.

Prehrambeni alergeni unose se hranom. Bilo koja vrsta hrane može izazvati alergijsku reakciju. Najčešći prehrambeni alergeni su jaja, kravlje mleko, kikiriki, soja, pšenica, semenke, riba i školjke. Jaja i mlečni proizvodi su najčešći uzroci alergije kod male dece. Kikiriki i plodovi mora najčešći su uzroci alergije kod starije dece i odraslih. Alergija na hranu može izazvati lokalnu i opštu alergijsku reakciju, uključujući i anafilaksiju.

Drugi alergen - otrov insekata, na primer pčela i osa, ulazi u telo kroz ubrizgavanje. Otrov svakog insekata je drugačiji, zato osoba alergična na otrov jednog insekata ne mora biti alergična na otrov drugog. Ubode insekata mogu izazvati lokalnu alergijsku reakciju koja ponekad traje i do nekoliko dana, ili opštu izravnu reakciju, uključujući i anafilaksiju. Zbog toga što je otrov ubrizgan direktno u krv, reakcija može biti brza. Na mestu uboda, ostaje žalac sa otrovom. Da biste sprečili širenje otrova, odmah ga izvadite. Pokušajte da ga ne slomite.

Lekovi, kao klasični tako i biljni, takođe mogu izazvati alergijsku reakciju. Najčešći alergen je penicilin.

Istraživanja britanskih naučnika pokazuju da se u periodu od 1990. do 2001. godine broj ljudi koji pati od alergije povećao za sedam puta. Pre 100 godina riječ "alergija" nije ni postojala. U 1950. godini svaki sedmi Amerikanac imao je alergiju. U 1970 imao ju je svaki peti, a u 1985 - svaki treći.

Lečenje alergije

Sigurno znate da klasična medicina alergiju ne leči. Svi lekovi protiv alergije deluju na takav način da uklanjaju ili ublažavaju simptome. Takvi lekovi blokiraju reakciju imunološkog sistema, ili, u težim slučajevima, potiskuju rad celog imunološkog sistema uz pomoć lokalnih i sistemskih steroida. Iako takav pristup može pomoći, on nudi samo ublažavanje simptoma i ništa ne poduzima da bi rešio pravi uzrok bolesti. Pacijenti ovise o svojim lekovima i pate od mnogih nuspojava. Najgore u svemu tom je da pacijenti stalno potiskuju svoj imunološkii sistem, što još više pogoršava njihovo zdravstveno stanje.

Najnovija istraživanja

Mnogi lekari pokušavaju da pronađu uzrok alergija, kako bi stvorili lek za milione koji pate od alergijskih reakcija. U poslednje vreme, rađena su mnoga istraživanja. Neki rezultati predstavljaju alergiju u novom svetlu:

- Pronađena je povezanost alergije sa parazitima. Paraziti koji se nalaze u crevima čoveka ispuštaju toksičan otpad, koji narušava normalan rad imunološkog sistema i pokreće ciklus alergije.

- Potvrđeno je da je zdrava mikroflora creva i želuca presudna u sprečavanju alergije. Dobre bakterije prirodno štite telo od parazita, virusa i bakterija. Zdrava mikroflora jača imunološki sistem i podstiče njegov normalan rad.

- Naučnici pretpostavljaju da su za alergiju krivi zagađeni vazduh i hrana, preterano korišćenje lekova, vakcinisanje i nezdrav način života.

Ovi podaci su vrlo zanimljivi jer se slažu sa tvrdnjama alternativnih lečnika.

Alternativno lečenje alergije

Što govori alternativna medicina o alergiji? Alternativa povezuje alergiju sa:

  • parazitima
  • nepravilnim funkcionisanjem jetre
  • oslabljenim imunitetom

 

Paraziti

Alternativna medicina već odavno zna da paraziti mogu uzrokovati brojne zdravstvene probleme. Oni ispuštaju u telo otrov koji može poremetiti rad imunološkog sistema i celog organizma. Paraziti u jetri sprečavaju njeno normalno funkcionisanje. Kada jetra ne funkcioniše dobro, ne može razlikovati štetne sastojke od bezopasnih. Tada nastaje alergijska reakcija.

Potvrda sa strane klasične medicine

Nedavno su američki lekari otkrili da su toksini, koje ispuštaju bakterije, virusi i paraziti, najagresivniji alergeni. Ti otrovi su tako jaki da mogu poremetiti rad celog organizma. Virusi i paraziti, koji se nalaze u našem telu, truju organizam i pokreću lančanu reakciju koja se zove alergijom. Ukratko rečeno, alergija je posledica suptilnih imunih i biohemijskih poremećaja u našem telu, uzrokovanih mikroorganizmima.

Liječenje od parazita

Za lečenje od parazita alternativna medicina nudi antiparazitni program. Antiparazitni program dr Clark je najefikasniji tretman protiv parazita ikada poznat. Dr Hilda Clark, američka biofizičarka i fiziološkinja, sav svoj život posvetila je proučavanju parazita. Svojim tretmanima izlečila je više od 20.000 ljudi.

Antiparazitni program dr Clark sastoji se od tri biljke: pelina, crnog oraha i karanfilića.

Pelin, crni orah i karanfilići najveći su neprijatelji parazita i virusa. Izuzetno su lekoviti i mogu se koristiti za lečenje mnogih bolesti. Kombinacija pelina, crnog oraha i karanfilića omogućava da se unište ne samo paraziti, nego i njihove larve i jajašca. To je vrlo bitno, jer ako ostanu jajašca uskoro će se iz njih pojaviti novi paraziti. Antiparazitni program dr Clark uništava više od 100 vrsta parazita.

Nepravilan rad jetre

Jetra je odgovorna za prilagođavanje "stranih tvari" našemu organizmu. Ako imate alergiju, znači da vaša jetra i žučni mehur ne funkcionišu dobro. Uzrok nepravilnog rada jetre je obično kamenac ili paraziti u jetri i žučnom mehuru (najčešće candida albicans).

Oslabljeni imunitet

Zdrav organizam sposoban je sam sebe zaštiti od bolesti. I suprotno, oslabljeni imunitet može biti uzrok mnogih zdravstvenih problema, uključujući i alergiju. U naše doba oslabljeni imunitet je vrlo proširen problem. Za to su najviše krivi zagađena okolina, nezdrav način života i nepravilna prehrana.

Kako ojačati imunitet

Nemojte piti hlorisanu vodu. Koristite izvorsku ili očišćenu vodu.

Uzimajte što više probiotik jogurta i fermentisanih proizvoda.

Jedite što više voća i povrća, i to sirovog.

Vežbajte!

Što više izlazite u prirodu.

Pijte dovoljno tečnosti - vode, sokova i biljnih čajeva

Bar jednom godišnje napravite detoksikaciju organizma

Prirodni antihistamin

Pomenuli smo da histamin, koji izlučuju mastociti, izaziva alergijsku reakciju. Zbog toga klasični lekovi za alergiju sadrže hemijski antihistamin, koji neutrališe alergijske reakcije. 

U prirodi postoji biljka Nigella sativa ili crni kumin, koja sadrži prirodni antihisamin. Kalinji, ulje crnog kumina, jedan je od najboljih lekova protiv alergije. Kalinji trenutno ublažava alergijske simptome, a njegovo kontinuirano korišćenje sprečava nastanak alergije.

Crni kumin takođe sprečava bronhospazme, zbog toga je efikasan u lečenju astme.

Napomena

Ako želite preći na alternativni način lečenja alergije, treba to raditi postepeno. Uzimanje kortikosteroida ne sme se naglo prekinuti, jer to može izazvati komplikacije.

(Alternativa za Vas)

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera