ravago veliki

Arnikom protiv modrica

Arnikom protiv modrica

Biljka arnika - Arnica montana, poznata je kao prirodno sredstvo za lečenje rana. Raste u visinu do 60 cm, ima sitne listove i žute ili narandžaste cvetove. Može se naći na livadama i u brdskim predelima. Sadrži aktivne materije: eterično ulje, gorke materije, smolu, tanin, kamfor, inulin, karotenoide, flavonoide, saharoze...

Arnika ima antibakterijsko, antisepticko, antifungalno i protivupalno dejstvo. Dakle, bori se protiv štetnih mikroorganizama i sprečava razmnožavanje bakterija i gljivica. Podstiče formiranje granularnog tkiva što ubrzava proces zarastanja rana. Pretežno se koristi za lečenje raznih infekcija na koži, rana, opekotina, uboda insekata, iščašenja zglobova, modrica... Danas su kreme za lice na bazi arnike poznate kao sredstvo za suzbijanje akni. U iste svrhe od ove biljke proizvodi se tinktura, ulje i puder.

Pored toga, nalazi se u raznim čajnim mešavinama koje su namenjene za lečenje upale grla, gnojne angine, bronhitisa, gripa, tifusa, infekcije bubrega, glavobolje, pojačanog lupanja srca, nesanice, nemirnog sna praćenog noćnim morama, neuroze, histerije... Treba znati da arnika ima snažno dejstvo pa je neophodan oprez kod unutrašnje upotrebe ove biljke. U većim koncentracijama može izazvati trovanje koje se obično manifestuje mučninom, povraćanjem ili prolivom.

Narodna medicina upotrebljava sve delove arnike, ali su ipak najlekovitiji cvetovi i sakupljaju se logično, u vreme cvetanja.

Melem od cvetova arnike

Za tretiranje rana i raznih promena na kož,i pravi se melem od cvetova arnike.

Priprema:

Jednu veliku kašiku suvih cvetova preliti sa 2,5 dl ključale vode. Nakon desetak minuta dodati još 2,5 dl vode i melem je spreman za upotrebu. Njime natopiti čistu maramicu ili parče gaze pa obložiti obolelo mesto na koži. Oblog držati najmanje pola sata a proces ponoviti nekoliko puta u toku dana.

To će, u zavisnosti od konkretnog problema, u određenoj meri ublažiti bolove, dezinfikovati površinu i podstaći oporavak kožnog tkiva. Ne preporučuje se jača koncentracija arnike u melemu od ove, da ne bi došlo do preteranog nadraživanja kože.

 

 

(Priroda Leči Sve)

 

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera