delta

Avokado, voćka čudnovata

Avokado, voćka čudnovata

Bogat kalijumom, vitaminima i masnim kiselinama dobrim za zdravlje srce. Obiluje vitaminima C i E, koji u toj kombinaciji deluju kao snažni antioksidansi.

Mnogi ga ne koriste zbog velike količine masti koju sadrži, međutim, proučavanja pokazuju da je to baš dobro. Upravo kombinacija masti, vitamina i antioksidanasa čini avokado jednom od najzdravijih namirnica uopšte.

Avokado je bogat kalijumom, vitaminima i masnim kiselinama dobrim za zdravlje srce. Bogat je vitaminima C i E, koji u toj kombinaciji deluju kao snažni antioksidansi. Pored toga, sadrži i dvanaest drugih antioksidanasa, među njima i epikatehin, violaksantin, neohrom, koji svi pozitivno deluju na ljudski organizam.

Karotinoidi su supstance za koje istraživači smatraju da štite ljudski organizam od određenih vrsta raka, srčanih oboljenja i degeneracije žute mrlje u oku. U avokadu su karotinoidi najviše koncentrisani odmah ispod ljuske – zato pazite da ne skinete gornji sloj kada ljuštite avokado. Da bi se dobro oljuštio, avokado treba da bude potpuno zreo, dakle, mekan na opip.

Istraživanja su ukazala da redovna konzumacija avokada predstavlja prevenciju protiv raka dojke, upravo zbog velike koncentracije karotinoida. U kombinaciji sa zdravim mastima koje avokado sadrži, ti karotinoidi se još bolje apsorbuju. Konzumacija avokada uz neko drugo povrće bogato karotinoidima (na primer, kada ga dodate u salatu) dodatno poboljšava apsorpciju ovih korisnih biljnih supstanci.

Avokado sadrži i lutein, za koji je utvrđeno da ima antikancerogeno delovanje, a posebno deluje na smanjenje rizika od raka prostate. Lutein takođe štiti oči od bolesti kao što su katarakta i degeneracija žute mrlje.

Avokado sadrži glutation, glavni antiosidans u ljudskom telu. Kada se nivo glutationa u jetri povisi, to joj olakšava da detoksikuje telo i zaštiti ćelije od oksidativnog stresa. Istraživanja ukazuju da glutation doprinosi prevenciji raka usta i grla.

Izvori:

www.realnatural.org

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3664913/

https://elixirultineretii.wordpress.com

http://keephealthy.today

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera