delta

Blagodeti eteričnih ulja

Blagodeti eteričnih ulja

Kada se prvi put sretnemo s eteričnim uljima, njihova primena učiniće nam se zamršena, ali je, zapravo, vrlo jednostavna. Ako svakodnevno želimo da uživamo u eteričnim uljima, dovoljno je da u jesenjim i zimskim danima, zatvorenih prozora, izložimo svoj organizam aromalampicama sa kojok kapi željenog ulja i ona će sprečiti bolesti koje donose hladnoća i vlažnos. Ona se mogu primeniti u aromakupkama ili aromamasaži i tako pojačati njihovo delovanje jer njihove čestice ulaze kroz kožu, izdanke živaca, prodiru u krvotok, limfu i stostruko se ubrzava njihovo blagotvorno delovanje.

Nekoliko kapi pravog ulja pokraj kreveta ili umasiranog ne predelu grudi, pomoći će vam da lakše spavate. Međutim, ako je u pitanju dete, treba paziti da ne proguta ulja.

Od svakog ulja uzme se nekoliko kapljica i stavi ili u aromalampicu, ili u neko nosivo ulje (npr. bademovo), ili u šaku soli, pa u kadu punu vode. To su načini na koje udišemo ulja. Takođe, možemo ih i umasirati u kožu nakon aromakupke. Zasigurno je to najbolji način da produbimo svoje dobro raspoloženje i delujemo na njega, poboljšamo međuljudske odnose, oslobodimo se pogubnih uticaja stresa i tmurnih misli te tako pomognemo svom mentalnom i fizičkom telu da dugo ostane u ravnoteži.Za začepljen nos pomaže nekoliko kapi eteričnog ulja eukaliptusa ili kajeputa u aromalampici, savetuje aromaterapeut Matilda Ivaniš Knez.

Ako je stanje teže, dodaje, kap tih ulja stavi se u pola litra vrele vode i inhalira se pod peškirom, zatvorenih očiju zbog sluznice. Za veoma malu decu, kako se ne bi opekla, sigurnije je kapnuti kap ulja na vaticu i ostaviti pokraj krevetića.

“Osnovno je da se koriste samo organska kvalitetnija ulja vrhunske čistoće jer imaju veću delotvornost. Ulja na deci ne koriste se preventivno, posebno ne kod mlađih od dve godine, i uvek se treba posavetovati sa stručnjakom”, kaže Knez, koja je i inženjerka prehrambene tehnologije, kao i savetnica za eterična ulja.

Eterična ulja mogu se koristiti za ublažavanje gotovo svih tegoba koje prate viroze i prehlade. Delotvorna su protiv kašlja i začepljenog nosa, a mogu zaštititi i nežnu dečju kožu, koja se zimi često suši ili peruta.

Za suvi kašalj kod dece starije od dve godine treba u 50 ml bademovog ulja dodati pet kapi lavande i dve kapi (germanske) kamilice i to umasirati na grudi.

Aromaterapijom se može ojačati imunitet jer su, kaže ona, ulja antiseptici, pa deaktiviraju mikrobe i jačaju naš odbrambeni mehanizam.

Svi ovi saveti odnose se i na odrasle osobe. Primer je način kako da se pomoću eteričnih ulja leče sinusi, koja su veoma efikasna u otčepljavanju sinusa.

Naime, osobe koje često boluju od upale sinusa, najbolje će se izlečiti ako uključe mali radijator ili električni rešo, te da prokuhan i vreo čaj stave na njih da tkom noći lagano isparava.

Na taj način će čitave noći udisati eterična ulja iz ovih biljaka, za koja je poznato da su blaga dezinfekciona sredstva. Nekoliko kapi ulja lavande može se staviti u posudu sa toplom vodom da isparava bez sagorevanja u prostoriji gde se spava ili boravi tokom dana.

Odnedavno se može nabaviti i rastvor morske vode u spreju sa dodatkom bakra, koji naročito pomaže u slučaju upale sinusa i grla, ili sa dodatkom mangana, ako je upala nosa ili sinusa nastalo usled alergije. Ako je upala jaka i navedene metode ne pomažu, savetujemo vam da posetite lekara.

 

 

Izvor: 24sata.hr

Poslednja izmena
Prethodni članak
Ajvar sa šargarepom
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera