delta

Bodljikavo i ljigavo – da li je ovo voće „meso budućnosti“

Bodljikavo i ljigavo – da li je ovo voće „meso budućnosti“

Voće poreklom iz južne i jugoistočne Azije u elitnim restoranima širom sveta sve češće se koristi kao zamena za meso

Nangka (ili džekfrut kako ga zovu na Zapadu), ne izgleda naročito privlačno na oko. Ipak, ovo tropsko voće postaje sve popularnije u svetu, kao jedna od najboljih zamena za, verovali ili ne, meso.

U stvari, to je vrsta drveća koje se uzgaja u tropskim krajevima južne i jugoistočne Azije, istočne Afrike, Brazila kao i u nekim zemljama Kariba. Nangka je nacionalna biljka Bangladeša, gde se zove "kathal".

Plod nangke je jedan od najvećih voćnih plodova, može narasti do 90 centimetara dužine, 50 centimetara širine i 36 kilograma težine. Pre nego što sazri, nangka veoma podseća na meso po teksturi (ne i po sastavu), zbog čega ga kuvari sve češće koriste kao alternativu.

Kako je potrošnja mesa u SAD od 2014. godine pala za čak 25 odsto, dok je prodaja alternativa za meso skočila dvostruko, mnogi eksperti misli da će upravo nangka popuniti rupu u novonastaloj potražnji.

Jedini problem sa plodom nangke jeste priprema - veoma teško se seče i čisti. Ipak, za one koji su lenji da voće pripreme sami, postoji i prečica - konzervirana očišćena nangka može se pronaći u većini bolje opremljenih marketa.

Nangka se do sada koristila u azijskoj kuhinji, ali najčešće kao osnova u raznim karijima, nikada kao zamena za meso.

 

Izvor: NJuzvik

Sledeći članak
Oprezno sa antibioticima
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera