delta

Bol u leđima posledica evolucije

Bol u leđima posledica evolucije

Bol u leđima jedna je od najčešćih patologija, bez obzira na starosnu dob ili način života

Bol u leđima, posebno onaj u krstima, veoma je rasprostranjen u svetu. To je jedna od najčešćih patologija bez obzira na starosnu dob ili način života.

Po učestalosti, bol u leđima je odmah posle standardnih respiratornih infekcija i procenjuje se da ga je iskusilo oko 80 odsto stanovništva - lumbago, skolioza, hronični ili akutni bol, sve te neželjene pojave, iako bezopasne, mogu da predstavljaju veliki hendikep. 

Kako, međutim, objasniti tu epidemiju? Mnogi smatraju da su bolne leđne blokade uirazvane stresom i modernim načinom života. 

Kanadski naučnici, pak, nude drugačije objašnjenje: oni veruju da se glavni uzrok ove patologije krije u evoluciji. 

U izjavi za sajt "IFL Science", Kimberli Plomp, paleontolog na Univerzitetu "Sajmon Frejzer" u Vankuveru, kaže da je čovek vrlo brzo, moguće i previše brzo, prešao sa četvoronožnog na dvonožno kretanje. 

Pre oko četiri miliona godina ljudska vrsta se mahom kretala na dve noge, ali je tek pre dva miliona godina postala isključivo dvonožna. 

Iako se ovaj vremenski razmak može učiniti velikim, on je za evoluciju zapravo prilično kratak. Ova brza promena u načinu kretanja bi tako mogla da objasni rasprostranjenost bola u leđima. 

Privilegiju uspravnog hoda plaćamo dakle bolom koji se javlja zbog pritiska tela na kičmu koja je prvobitno bila prilagođena četvoronožnom kretanju. 

Tu teoriju po svemu sudeći potvrđuju naši rođaci majmuni, koji se naizmenično kreću na četiri i dve noge, te zato manje pate od bola u leđima.

(Tanjug)

 

 

 

 

 

  

 

Pročitano 943 puta
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera