ravago veliki

Borovnicom protiv malokrvnosti

Borovnicom protiv malokrvnosti

Zahvaljujući sastojku antocianinu, borovnica je najbogatiji izvor antioksidanasa među 40 različitih vrsta voća i povrća. Lišće borovnice je riznica minerala

Među 40 različitih vrsta voća i povrća, borovnica (Vaccinium myrtillus) predstavlja najbogatiji izvor antioksidanasa. Za to su najzaslužniji antocianini, koji ovom bobičastom voću daju karakterističnu modrocrnu boju. Brojna istraživanja pokazala su da je i sok savršen lek protiv malokrvnosti, da usporava proces starenja, poboljšava funkciju vida i krvotok uopšte, zaustavlja početne faze razvoja karcinoma...

Bobice ove žbunaste biljke iz porodice vresova, čija je pradomovina Severna Amerika, koja u divljem obliku raste na umereno vlažnom zemljištu listopadnih bukovih šuma, sadrži organske kiseline, naročito jabučnu i limunsku, zatim šećer, pirokatehinske tanine, vitamine C i B, karotin, masna ulja, proteine. Osim bobica, i listovi borovnice su lekoviti, jer su prava riznica minerala kalijuma, natrijuma, mangana, hroma, gvožđa, bakra. Takođe, u obilju sadrži i vitamin C, organske kiseline, saponine, šećer i tanine. Da bi bili delotvorni, listove bi trebalo brati u proleće dok biljka cveta, a bobice tek kada su sasvim zrele. I osušene bobice su lekovite, a suše se u hladu ili u rerni na 40 stepeni. Sadrže brojne vredne sastojke, kao što su flobatanin, invertni šećer, organske kiseline (jabučnu, limunsku i ćilibarnu), pektin, vitamin C, karotin.

Plodovi borovnice predstavljaju blagotvorno sredstvo u preventivi i terapiji avitaminoze i hipovitaminoze, kao i u lečenju neinfektivne dijareje kod dece. Poznato je i njihovo dijetetsko delovanje. Bez obzira za šta se koriste, najbolje je uzimati sveže plodove ili kao sok.

Borovnice su prijatnog, kiselkasto-slatkog i malo oporog ukusa. Međutim, ne treba zaboraviti da se od ove modrocrne, okrugle, sočne bobice, prave ukusni i kvalitetni sirupi, džemovi, kompoti. Jedino što im nedostaje posle kuvanja je vitamin C. Sok je najbolji za ispiranje grla, dok marmelada rashlađuje bolnu vrelinu upaljenih usta i ždrela. Iz zrelih plodova priprema se poseban ekstrakt, od kojeg se prave dražeje za jačanje vida. S obzirom na to da je ovaj lek za većinu preskup, najbolje je piti čist, zdrav, neprevreo sok od borovnice. U istu svrhu može da se napravi i kompot od osušenih zrelih plodova.

Od listova borovnice priprema se čajni napitak koji je odličan kardiotonik i diuretik, dobar je i za lečenje bubrega i bešike, a koristi se i kao sastojak biljnih mešavina za lečenje šećerne bolesti. U narodnoj medicini lekovitost listova borovnice ističu do te mere da ih nazivaju biljnim insulinom. Koriste se i kod poremećaja rada organa za varenje, odnosno povraćanja, dijareje, želudačnih grčeva, kašlja...

Priprema napitka dobija se jednostavnim prelivanjem listova vrelom vodom. Međutim, pri korišćenju listova treba biti oprezan, jer pri dugotrajnoj upotrebi ili predoziranju može doći do hroničnog trovanja, koje zahteva dodatno lečenje. U svakom slučaju, imajući na umu da je borovnica višestruko zdrava, trebalo bi je imati što češće u ishrani.

MOĆAN ANTIKANCEROGENI SASTOJAK

Sastojak pterostilben nađen u borovnicama mogao bi da bude delotvoran u sprečavanju raka debelog creva, ističu naučnici Univerziteta Rutgers u Nju Džersiju i Ministarstva poljoprivrede SAD. Sastojak je moćan antioksidans, od kojeg bi mogle da se proizvedu pilule sa manje štetnih efekata u odnosu na pojedine komercijalne lekove namenjene sprečavanju ove zloćudne bolesti, izjavio je profesor dr Bandar Redi, rukovodilac istraživačkog tima sa Odeljenja za hemijsku biologiju Univerziteta u Nju Džersiju. Eksperimenti su pokazali da pterostilben smanjuje umnožavanje ćelija debelog creva i blokira gene odgovorne za upalne procese, što se smatra faktorima rizika za nastanak raka debelog creva, istakao je dr Redi.

SIRUP OD BOROVNICA

Za pripremu sirupa potrebno je borovnice prebrati, oprati, odstraniti im peteljke, staviti ih u đevđir, zatim ih izgnječiti i ostaviti da odstoje preko noći na hladnom mestu. Sutradan izgnječene borovnice propasirajte i procedite kroz čisto tanko platno ili višestruko savijenu gazu.

Dobijeni sok sipajte u šerpu, zagrejte do ključanja, a zatim dodajte šećer. Na svaki litar soka stavite kilogram šećera. Mešavinu soka i šećera vratite da ponovo provri, a tokom kuvanja skidajte penu koja se stvara na površini. Skuvani sirup sipajte još dok je vruć u pripremljene flaše, pa ih zatvorite dvostrukim celofanom.

 

(Novosti)

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera