delta

Budite spremni za leto

Budite spremni za leto

Osim što ćete ojačati imunitet i poboljšati opšte zdravlje, biranjem određenih namirnica možete pripremiti kožu za sunčanje.

Kada se izlažete suncu, koža polako ali postojano dobija sve tamniji ton, otpornija je na delovanje UV zraka i tokom sunčanja stvara se veoma važan vitamin D, koji sprečava osteoporozu, depresiju, rak prostate, rak dojke, pluća, ima uticaja na dijabetes i gojaznost.

Ipak, da biste se bezbedno sunčali posle duge zime, važno je da vaš organizam snabdete određenim nutrijentima, koji će vašu kožu pripremiti za tople zrake.

 

Beta-karoten

Ovo je jedan od najpoznatijih antioksidansa, a nalazimo ga u biljnim izvorima i algama. Beta-karoten je 'prirodni suncobran' jer štiti kožu od opasnog ultraljubičastog zračenja smanjujući aktivnost slobodnih radikala koji nastaju emisijom UV zraka. Rezultati velikog broja eksperimentalnih studija ukazuju na to da beta-karoten deluje zaštitno protiv akutnih i hroničnih manifestacija kožnih oštećenja uzrokovanih izlaganjem suncu. Prema nekim istraživanjima, beta-karoten smanjuje oštećenje DNA molekula te tako sprečava i razvoj degenerativnih bolesti. Bez obzira na to što se o mehanizmu delovanja još uvek raspravlja, unos beta-karotena se pre izlaganja suncu preporučuje širom sveta.

 

Vitamin C

Jedno od značajnijih novih dermatoloških otkrića je otkriće sposobnosti vitamina C da se 'suprotstavi' negativnim posledicama izlaganja suncu. Nagomilani slobodni radikali uzrokuju značajnu štetu na tkivima posebno na kolagenu i elastinu, gradivnim komponentama kože, uzrokujući, stvaranje bora na koži. Vitamin C, kao moćan antioksidans, neutrališe slobodne radikale i tako sprečava oštećenja na koži. Osim prevencije oštećenja, vitamin C igra važnu ulogu i u regeneraciji već oštećene kože. Prema Američkom dermatološkom društvu, dnevni unos 500-1.000 mg vitamina C može biti od velike koristi za očuvanje zdravlja kože. Sintezu kolagena moguće je podstaći i nanošenjem krema koje sadrže vitamin C, i to u formi L-askorbinske kiseline, jer jedino u tom obliku vitamin C može prodreti kroz slojeve kože i stvoriti zaštitno delovanje.

 

Vitamin E

Vitamin E naziva se i 'vitamin lepote' jer podstiče mnoge hemijske reakcije u organizmu koje poboljšavaju stanje naše kože. Snažan je antioksidans i blagotvorno deluje na sve tipove kože.

On vlaži kožu, podstiče popravak oštećenja uzrokovanih delovanjem slobodnih radikala, štiti od štetnih uzročnika iz okoline, pomaže u smanjenju crvenila nakon preteranog izlaganja suncu, sprečava nastajanje tamnih mrlja, smanjuje nastajanje bora i kožu održava glatkom duže vreme.

Osim oralno, vitamin E se može primenjivati i direktnim nanošenjem na kožu, bilo kao čisti vitamin ili kao deo losiona za sunčanje. U slučaju direktnog nanošenja, treba uzeti u obzir vreme potrebno vitaminu da prodre u dublji sloj kože. Drugim rečima, vitamin E je potrebno naneti 10-20 minuta pre izlaganja suncu. Prema nekim studijama, unos vitamina E i A zajedno može dati još bolje rezultate nego unos pojedinačnih vitamina.

 

Vitamin A

Nalazi se u koži u malim koncentracijama, ali je apsolutno esencijalan za njeno zdravlje. Igra ključnu ulogu u rastu i razvoju ćelija kože i deluje na popravak oštećenja nastalih UV zračenjem. Prekomerno izlaganje suncu može uzrokovati uništavanje vitamina A u koži, usled čega se može razviti i deficit, a posledično dolazi i do nastanka tamnih mrlja, bora, ljuštenja kože i u najgorem slučaju, prekarcinogenih lezija. Iako rezultati istraživanja ukazuju na važnu ulogu vitamina A u održavanju zdravlja kože i u prevenciji raka, mehanizam delovanja, kao i forma vitamina A koja bi podstakla najbolje delovanje, još nisu razjašnjeni. Stoga je vitamin A najbolje unositi kao deo uravnotežene prehrane, ili kao deo antioksidativnog dodatka prehrani, i to u kombinaciji sa vitaminom C i E jer, osim što vitamin C učestvuje u regeneraciji vitamina E, i metabolizam vitamina A je usko vezan uz vitamin C. Koncept uravnoteženog unosa ova tri vitamina kao vrlo važnog aspekta zaštite kože sve više potvrđuju i brojni rezultati naučnih istraživanja.

Osim važnog zaštitnog delovanja na zdravlje kože, antioksidansi – beta-karoten, vitamini C, E, A, selen kao i mineral cink, u letnjim mesecima organizmu mogu pružiti snažnu i potrebnu imunološku potporu.

Nasuprot uvreženom mišljenju, imunološki sastav leti nije na 'vrhuncu snage'. Zapravo, preterano izlaganje suncu znatno slabi imunitet.

Izvor vitamina i minerala u hrani

Beta karoten - žuto i narandžasto povrće i voće, tamnozeleno lisnato povrće

Vitamin C - brokoli, crvena paprika, šipak, citrusi, jagode

Vitamin E - ulje pšeničnih klica, orasi, semenke, biljna ulja, žumance, lisnato zeleno povrće

Vitamin A - mleko i mlečni proizvodi, ulje bakalara

Selen - morski plodovi, celovite žitarice, jaja

Cink - morski plodovi, krto crveno meso

 

Izvor B92

Poslednja izmena
Prethodni članak
Pravilno sunčanje
Sledeći članak
Zapečeni spanać
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera