delta

Čarobne kiflice

Nije teško ni za početnike

Sastojci za testo: 1 kg glatkog brašna, 3-4 dl mleka (za početnike 3 dl mleka dosta), 2 dl vode, 1 dl jogurta, 2 dl ulja, 1 prašak za pecivo, 1 kocka kvasca, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli, 1, po izboru nutela, džem, smesa sa makom, smesa sa orasima

Priprema:

Kvasac razmrviti, dodati šećer, kašičicu brašna i malo mlakog mleka. Izmešati i ostaviti da se diže.

Brašno prosejati, dodati prašak za pecivo, kašičicu soli, promešati. U sredini napraviti prostor za dignuti kvasac, a onda sipati sve ostale tečne sastojke.

Spiralnim metlicama izmiksati testo (ili ručno) u kuglu koja se mora odvajati od posude. Poklopiti i ostaviti da se kratko diže, oko 30 min.

Istresti testo na radnu površinu i podeliti ga na 8 delova. Svaki deo razviti i podelite ga na 8 trouglova. Rukama na podlozi svaki komad malo razvući pritiskajući ga u stranu da bude malo širi i duži u vrhu. Prošireni vrh zarezati uzdužno 3 cm dva puta.

Na širi deo staviti po kašičicu željenog nadeva.

Donje krajeve prebaciti preko punjenja i lagano pritisnuti prstima tako da se dobije jastučić od testa i punjenja. Dalje testo lagano zarolati prema gore i prilikom stavljanja u tepsiju obloženu papirom zavrnuti kiflicu, da se savije. Svaku premazati umućenim jajetom.

Peći na 200 stepeni dok kiflice ne dobiju lepu boju.

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera