ravago veliki

Crveni, divlji, crni... pirinač

Crveni, divlji, crni... pirinač

U Kini crni pirinač ima status gotovo svete hrane, dok ga je Zapad prevideo. Naučnici tvrde da bi ta namirnica mogla biti novi član grupe koja nosi naziv superhrana

Crveni pirinač je bogat biljnim vlaknima. Ima nizak glikemijski indeks, pa je pogodna hrana za one koji nastoje da regulišu nivo šećera u krvi.

 

S obzirom na to da pirinač lako zasiti, a nije previše kaloričan, dobar je izvor energije i pomoći će u ishrani čiji je cilj da normalizujemo telesnu težinu. Prema kineskoj tradicionalnoj medicini, crveni pirinač jača srce, tanko crevo i povećava energiju. Dobar je izvor gvožđa i mangana, koji učestvuje u izgradnji antioksidansnih enzima. Pored toga, crveni pirinač je bogat i cinkom, mineralnom važnim za dobro funkcionisanje imunološkog sistema. Samo jedna porcija ovog pirinča sadrži petinu dnevno potrebne količine vitamina B6, gradi hormon serotonin. Ispitivanja su pokazala da redovna konzumacija pirinča može doprineti da se snizi nivo lošeg, a poveća nivo dobrog holesterola u krvi.

Recept za vas:

Crveni rižoto

1 šolja crvenog pirinča

½ glavice crnog luka

1 šolja graška

½ šolje seckane šargarepe

½ šolje seckanog celera

2 kašike ulja od semenki grožđa

2 kašike prepečenog susama

morska so, biber, kari, list celera

Pirinač potopiti u vodu i ostaviti da odstoji 30 min, a zatim ocediti. Dinstati luk, dodati pirinač i sve zajedno još nekoliko minuta prodinstati. Dodati povrće, začiniti i doliti 3 šolje vode. Ostaviti da proključa, a zatim kuvati na laganoj vatri dok voda ne uvri. Gotov rižoto posuti seckanim celerovim listom i prepečenim susamom.

Divlji pirinač

Divlji pirinač ne sadrži gluten, pa je dobar izbor za one koji su na bezglutenskoj ishrani. Sadrži gotovo dvostruko više proteina od smeđeg pirinča.

Pošto sadrži malu količinu šećera, mogu da ga konzumiraju i dijabetičari (naravno, umereno). Što se tiče antioksidanasa, sadrži ih gotovo 30 puta više nego beli pirinač. Pošto sadrži mnogo dijetnih vlakana, koristan je za regulaciju rada creva i dobra je pomoć sniženju holesterola u krvi. Odličan je izvor esencijalno važnih minerala kao što su fosfor, cink, kao i folata (vitamina B grupe) koji daju energiju i doprinose zdravlju kostiju. Sadrži i vitamine A, C i E, važne za opšte zdravlje i imunitet. Ono što je interesantno, jeste da porcija divljeg pirinča sadrži manje kalorija nego druge vrste pirinča, pa je odličan za razne dijete.

Crni pirinač

U Kini ima status gotovo svete hrane, dok ga je Zapad na neki način prevideo. Šteta, jer naučnici tvrde da bi ta namirnica mogla biti novi član grupe koja nosi naziv superhrana. Crni pirinač ima malo šećera, ali je prepun vlakana i biljnih materija, dobrih za srčane bolesti i razne vrste raka. Tim stručnjaka sa LSU-a (Louisiana State University) analizirao je uzorke mekinja crne riže uzgojene na jugu SAD i pronašao ogromne količine u vodi topivih antioksidanasa antocijanina. Oni su zaslužni za pigmentaciju raznog voća i povrća poput borovnica i crvenih paprika. Dakle, oni crnu rižu čine crnom, da se tako izrazimo.

Ovi antioksidanti čiste štetne molekule iz tela, štite arterije i sprečavaju oštećenja DNK koja vode do pojave raka. Dr Zhimin Xu, inače stručnjak za hranu, kaže da u samo jednoj kašičici crnog pirinča ima više antocijanina nego u kašičici borovnica, ali s manje šećera i više vlakana i vitamina E. Logika je jasna – poznato je da su borovnice veoma zdrave i ujedno vrlo popularne za jelo, pa onda nema razloga da isto ne bude i s crnom rižom. Inače, pre nekoliko vekova ova namirnica nosila je nadimak „zabranjena riža” jer su je smeli jesti samo pripadnici plemstva. Danas se najčešće upotrebljava za ukrašavanje azijskih jela, sušija i raznih deserta. Prilikom obrade pirinča, mlinari skidaju spoljnji sloj zrna kako bi dobili smeđi ili rafinisani beli pirinač koji konzumiramo i mi, pored ostatka zapadnoga sveta. Navodno je smeđi pirinač bolji od belog jer sadrži više vitamina E i antioksidanasa.

Ali dr Xu uverava da je riža crnoga i ljubičastoga pigmenta najbolja. Pored svega navedenog crna riža bi se mogla iskoristiti i u vidu zdravih prirodnih boja. Nemali je broj istraživanja koja su pokazala da su veštačke boje povezane s nastankom raka i problemima u ponašanju dece. Detalji istraživanja predstavljeni su na 240. Nacionalnom skupu Američkog hemijskog društva u Bostonu. Ipak, to ne znači da će samo jedna namirnica činiti čuda. Uravnotežena ishrana je ključ. A ubacivanje kojeg zrna crnog pirinča u nju može vam samo koristiti.

 

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera