delta

Cvekla - leči BAŠ SVE

Cvekla - leči BAŠ SVE

Teško da postoji zdravije povrće od cvekle, a kada je spremite zajedno sa lišćem, pucaćete od zdravlja!

Karakterističnu crvenu boju i snažna antikancerogena svojstva cvekli daju antocijani. Ali uz njih, ona sadrži i betain koji ima izuzetna antiupalna svojstva, čuva srce i sadrži vitamine B1, B2, B12, C, gvožđe, magnezijum, jod i još mnogo neophodnih stvari.

Cvekla reguliše cirkulaciju, nivo holesterola i pomaže rad jetre. Odlična je u borbi protiv anemije, ali i u borbi protiv starenja.

Ima visok udeo antioksidanata, celuloze i pektina koji je sjajan za varenje. Svim sportistima se preporučuje konzumiranje cvekle jer povećavaju snagu i izdržljivost organizma.

A kako ih jesti? Sirove, ceđene, skuvane, pečene - sve dolazi u obzir! A lišće nikako ne bacajte već skuvajte i njega budući da je neverovatno bogato kalijumom, a najnovija istraživanja kažu da unošenje namirnica sa visokim udelom kalijuma, uz dodatak smanjenja unosa natrijuma umanjuje rizik od srčanih bolesti za čak 21 odsto.

Jednostavan recept

Svežu cveklu isecite na četvrtine, pospite maslinovim uljem  i isecite nekoliko čenova belog luka. Sve pomešajte u tepsiji i cveklu pecite dok ne omekša. Ovo je neobičan i veoma ukusan prilog uz meso.

 

(BlicŽena)

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera