Divizma – melem za pluća

Divizma – melem za pluća

Ovu magičnu biljku, koja kod nas raste kao korov, nosio je Odisej kao zaštitu od čini čarobnice Kirke. U doba Rimljana, smela se brati samo uz magične reči, a hrišćani su osveštanim buketićima, u kojima se divizma obavezno nalazila, kadili kuće na Jovandan

Divizma (lat. Verbascum thapsus) je dvogodišnja biljka jedinstvenog izgleda koja može narasti i do 2 metra. Izdužene je stabljike i krupnih žutih cvetova. U narodu je zovu i kraljevska sveća jer oblikom podseća na sveću. Pripada porodici strupnika i potiče s područja Evrope, Azije i Severne Afrike.

Poznata je i pod nazivima divlji duvan, široki lopuh, vučji rep, lepruh. Kroz istoriju koristila se u razne svrhe, i to najviše u tradicionalnoj medicini Evrope, Azije, kasnije i Amerike.

Slavni grčki doktor Dioskurid među prvima je počeo da je koristi za lečenje obolelih pluća i tako je ostalo sledećih 1.800 godina. U Ameriku su je doneli doseljenici. Tamo su je indijanska plemena prisvojila i takođe koristila protiv plućnih bolesti te bolova u kostima.

 

Lekovita svojstva

Široka medicinska upotreba divizme pripisuje se različitima spojevima koje ona sadrži.

Neki od njih su saponini, glikozidi, iridoidi, flavonoidi, vitamin C, tanin, te minerali cink i selen.

Veliki broj antioksidanasa u divizmi deluju antiupalno, antimikrobno i regenerativno. Zbog svoje široke upotrebe, divizma je predmet mnogih istraživanja.

 

Univerzalni lek za bolesti disajnog sistema

Najistaknutija lekovita karakteristika divizme je delovanje na sve bolesti disajnog sistema. Deluje umirujuće, podstiče iskašljavanje, smanjuje nadražaj. Bori se protiv različitih uzročnika upala i bolova.

Lišće i cvet ove biljke sadrže saponine, prirodne tvari koji olakšavaju kašalj i pomažu pri izbacivanju šlajma iz pluća.

Divizma pomaže u slučaju prehlada, gripa, angine, upale pluća i porebrice, katara u plućima, bronhitisa, grudobolje, pa čak i astme.

Dobar je lek protiv alergija jer svojom sluzi oblaže disajne organe, čime ih fizički štiti od apsorpcije alergena i tako umanjuje rizik od alergijske reakcije. U slučaju težih slučajeva plućnih bolesti, lišće divizme se može zapaliti i inhalirati. Pri tom valja napomenuti da ono ne sadrži štetne sastojke poput duvana.

 

Uništava gljivice i bakterije

Preparati od divizme vekovima se koriste u borbi protiv različitih infekcija uzrokovanih gljivicama i bakterijama. Zbog toga je divizma vrlo zanimljiva i naučnicima. Antimikrobno i antiupalno delovanje pripisuju se njezinim fenolnim spojevima. Istraživanjima je ustanovljeno da ekstrakt divizme deluje protiv niza štetnih organizama među kojima su i mnogi otporni na konvencionalne lekove:

Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Micrococcus luteus, Enterococcus faecalis, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumonia, Vibrio cholera, Enterobacter coccus, Aspergillus fumigatus.

Zaključak je da divizma ima veliki antibakterijski potencijal. Macerat divizme tradicionalno je sredstvo protiv tegoba uzrokovanih mikrobima i upalama. Posebno je cenjeno kao lek protiv upale i bolova uha, a pomaže i u rastvaranju viška cerumena te herpesa, rana, ekcema, uboda, smrzotina.

Primjenjuje se i u slučaju upale očiju, bolova u kostima i mišićima, te hemoroida. Recept za izradu macerata divizme pronađite na kraju ovog članka.

 

Neguje koštani sistem

Američki travar Matthew Wood u knjizi “Book of Herbal Wisdom” opisuje da divizma efikasno hidrira i podmazuje zglobove i pršljenove. Često se koristi za lečenje ozleda leđa za koje većina ljudi misli da su neizlečive. Povećanje sinovijalne tečnosti štiti kičmu. Tako je vraća u njen prirodan položaj, smanjuje bol i upale te poboljšava opšte zdravlje. Mnogi travari znaju za blagotvorno delovanje divizme na kosti te joj pripisuju i svojstva zaceljivanja hernije diskova i slomljenih kostiju.

U pitanju je blagotvorna sluz koja, kao što vlaži pluća, tako podmazuje i kosti. Diskovi tako ”skliznu” na svoje mesto, a ukočeni zglobovi se otpuste. Kada su u pitanju problemi sa zglobovima, artritisom i reumom, narodna medicina divizmu upotrebljava kao oblog.

 

Koren za zdravlje bubrega i mehura

Preparati od divizme većinom su zasnovani na cveću i lišću, no i koren ima svoje vrednosti. Posebno je cenjen tonik protiv urinarne inkontinencije koji jača i poboljšava mišiće te osnažuje funkciju mokraćnog mehura. Takođe, smanjuje frekvenciju uriniranja, a ima i adstringentna svojstva koja ublažavaju upalu mehura. Ne iritira, niti preterano stimuliše funkciju mehura i bubrega. Osim tog, može pomoći i u slučaju cistitisa i benigne hipertrofije prostate.

Travari preporučuju čaj od korena divizme i u slučaju pareze lica, te drugih bolova facijalnog živca.

 

Ostala lekovita svojstva:

  • Smiruje dijareju i grčeve u trbuhu
  • Pomaže protiv nesanice
  • Olakšava migrene
  • Pomaže u slučaju ubrzanog rada štitne žlezde
  • Može uticati na smanjivanje holesterola i triglicerida

 

Recepti

Ekstrakt divizme

U 500 ml maslinovog ulja potopiti 65 g suvog cveta divizme i ostaviti 40 dana na sunčanom mestu.

Procediti kroz gustu gazu i zatvoriti u tamnu bocu. Čuvati na hladnom i tamnom mestu.

Primena:

U slučaju problema sa ušima ukapati po 3 kapi 3 puta dnevno.

Oči mazati 2 do 3 puta dnevno.

Kožu mazati nekoliko puta na dan.

 

Tinktura divizme

Tinktura od divizme preporučuje se u slučaju bolova u kostima, problema s kičmom te virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija.

U 500 ml 60-70% alkohola staviti 65 g suvih cvetova i ostavite 2 nedelje na toplom mestu.

Procediti kroz gustu gazu u tamnu bocu. Čuvati na hladnom i tamnom mestu.

Primena:

Uzimati od 3 do 7 kapi 3-4 puta na dan.

Može se početi s manjom dozom, a posle je povećavati.

 

Čaj od divizme

Posebno se preporučuje u slučaju problema sa disajnim organima, pogotovo ako su simpomi osećaj suvoće i nadražajni kašalj.

S 2 dl vruće vode preliti 1 čajnu kašiku bilja, poklopiti i ostaviti da odstoji 15 minuta, procediti kroz gazu.

Primena:

Piti 2-3 šolje čaja s medom.

Muči li vas kašalj noću, pripremiti čaj u termo boci tako da se može piti po potrebi.

Na isti način može se pripremiti napitak s mlekom koji je takođe koristan za pluća.

 

Oblozi za oči

Odličan oblog protiv svih vrsta upala očiju biće lagano popareni cvetovi. Cvetove staviti u platnenu vrećicu ili zamotati ih u maramicu i lagano popariti da puste lekovite sastojke.

 

Odvarak za urinarne tegobe

Pomešati 3 dela korena belog sleza, 2 dela korena divizme, 1 deo korena crvene konopljuše i 1 deo korena sladića.

1 čajnu kašičicu ove mešavine staviti u 250 ml vode. Kuati u ključaloj vodi 20 minuta, procediti i piti u malim gutljajima tokomm dana.

 

Berba divizme

Divizma raste po šumskim čistinama te peskovitim obalama reka i potoka. Cela biljka je prekrivena dlačicama. Cvetovi se beru od početka jula, tokom leta, pa sve do kraja jeseni.

Cvetove je važno brzo osušiti tako da ne izgube boju, pa hermetički zatvoriti jer inače gube lekovitost.

Listovi se beru nakon cvatnje po suvom i sunčanom vremenu, te se suše i spremaju u hermetički zatvorenu posudu.

Koren se kopa u kasnu jesen prve godine rasta ili u rano proleće, pre nego što biljka počne da zeleni.

 

Napomena:

Divizma nema poznate nuspojave i smatra se sigurnom biljkom. Za oralnu upotrebu preporučuje se da se čaj procedi kroz gustu tkaninu jer ova biljka sadrži sitne dlačice koje mogu iritirati grlo.

 

(Alternativazavas)

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera