delta

Đumbir na prozoru

Đumbir na prozoru

Izuzetno lekovita i neobična biljka, nezamenljiv je začin u mnogim kuhinjama širom sveta. Zingiber officinale verovatno potiče iz Indonezije i koristi se već nekoliko hiljada godina

O ovoj biljci mnogo se zna, i odavno je dostupna za kupovinu, ali interesantno je da je konačno možemo imati na svojoj terasi.

Odabir đumbira

Jedini materijal koji će vam biti potreban je saksija sa zemljom i koren (tehnički, to je rizom) đumbira koji po svom obliku podseća na ljudsku šaku. Najbolje je izabrati svež i čvrst koren, veličine desetak centimetara sa što više "prstiju". Ako je moguće, pronađite koren čiji su vrhovi zelenkasti.                 

Kako biste dobili više novih biljaka, potrebno je odseći ili polomiti "prste". Vodite računa da ti komadi budu bar tri centimetra dugački, a poželjno je da imaju po jedan zelenkasti pupoljak na vrhu. Kako koren ne bi istrulio, pre sadnje ostavite ga dan ili dva na toplom, suvom mestu kako bi se osušili rezovi.

Sadnja

Odaberite saksiju ili posudu dva puta širu od komada đumbira. Napunite je rastresitom zemljom za cveće i stavite u saksiju jedan "prst" sa izdankom okrenutim nagore. Ne zakopavajte ga dublje od dva centimetra. U saksiju možete staviti više komada, vodeći računa o tome da ima dovoljno mesta.

Savetuje se da đumbir u bašti sadite u proleće, a kao kućnu biljku možete i u ranu jesen. Ako prebacujete biljku iz saksije u baštu, neophodno je izabrati mesto sa rastresitom zemljom, u prošaranom hladu i redovno zalivati. Ughttp://www.kucastil.rs/hortikultura/kako-gajiti-dumbir-u-kucilavnom ne treba brinuti zbog štetočina ili bolesti koji mogu napasti biljku.

Zalivanje i nega

Đumbir zalivajte redovno, čim se zemlja prosuši, kako bi bila konstantno vlažna, ali nikako natopljena vodom zbog truljenja. Ne traži dosta svetla, ali traži toplotu. Optimalna temperatura za gajenje đumbira je oko 25 stepeni, a nikako ga nemojte držati na temperaturi ispod deset stepeni.

Vađenje iz zemlje

Par nedelja nakon sadnje, iz zemlje će početi da niču izdanci. Zeleni izdanak đumbira može narasti od 60 do 120 centimetara. Ostavite da izdanak raste od bar četiri, pet meseci i u tom periodu možete samo delimično iskopavati đumbir. Da bi potpuno sazreo, potrebno je osam do deset meseci i tada ga možete celog izvaditi iz zemlje.

 

(Kućastil)

Prethodni članak
Vitamini
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera