delta

Dve banane dnevno čine čuda

Dve banane dnevno čine čuda

Naučnici su dokazali da samo 2 banane dnevno pružaju dovoljno energije za intenzivan trening od 90 minuta. Otuda ne čudi to što je omiljeno voće profesionalnih sportista širom sveta.

Energija nije jedini način zbog kojeg je banana neophodna našem organizmu. Pored toga što nam pomaže da ostanemo vitki, ona je korisna u prevenciji i ublažavanju različitih tegoba, a taj spisak uopšte nije kratak.

Depresija

Prema nedavnom istraživanju, osobe koje pate od depresije osećaju se mnogo bolje nakon što pojedu bananu. Razlog je to što ona sadrži triptofan, protein koji telo pretvara u serotonin, hemijsko jedinjenje poznato po tome što nas opušta, popravlja raspoloženje i usrećuje.

Predmenstrualni sindrom

Vitamin B6, kojim ovo voće obiluje, reguliše nivo glukoze, a ona je takođe važna za raspoloženje.

Anemija

Banana je odličan izvor gvožđa, te stimuliše proizvodnju hemoglobina u krvi, na taj način pomaže u prevenciji i lečenju anemije.

Krvni pritisak

Ovo posebno tropsko voće izvrstan je izvor kalijuma, a sadrži veoma malo soli, zbog čega je odlično za prevenciju i lečenje visokog krvnog pritiska. Toliko je zdravo, da je čak i Američka agencija za hranu i lekove zvanično dopustila prehrambenoj industriji da se reklamira tako što će isticati delotvornost banana u slučaju povišenog krvnog pritiska i moždanog udara.

Aktivnost mozga

Naučnici su sproveli istraživanje na studentima kako bi ustanovili može li konzumiranje banane za doručak, ručak i večeru pospešiti aktivnosti mozga. Došli su do zaključka da ovo voće, koje obiluje kalijumom, povećava budnost i koncentraciju.

Zatvor

Banana je odličan izvor vlakana pa će ubrzati rad creva i smanjiti potrebu za uzimanjem laksativa.

Mamurluk

Jedan od najbržih načina da pobedite mamurluk i dođete sebi jeste da smućkate šejk od banane, mleka i meda. Banana i med će umiriti želudac, regulisati nivo šećera u krvi, a mleko će hidrirati izmučeno telo.

Jutarnje mučnine

Pojedite bananu kao međuobrok, kako biste regulisali nivo šećera u krvi i sprečili pojavu jutarnjih mučnina.

Ugrizi komarca

Pre nego što krenete po kremu, probajte mesto uboda trljati unutrašnjim delom kore banane. Mnogi ističu da osete olakšanje, smanjenje otoka i iritacije.

Nervi

Banana je odličan izvor vitamina B kompleksa, koji pomažu u umirivanju nervnog sistema.

Prevencija gojaznosti

Dokazano je da su osobe, koje se lako goje i još rade za računarom, sklonije grickanju i nezdravoj ishrani. Kako biste izbegli potrebu za grickalicama, treba da kontrolišete nivo šećera u krvi tako što ćete svaka dva sata pojesti bananu.

Banana je zaista prirodni lek za brojne tegobe. Kada je uporedite sa jabukom, sadrži čak četiri puta više proteina, 0,2 puta više ugljenih hidrata, 0,3 puta više fosfora, 0,5 puta više vitamina A i gvožđa, te dva puta više ostalih vitamina i minerala. Takođe, odličan je izvor kalijuma. Banana je definitivno jedna od najcenjenijih namirnica na planeti.


(Centar-zdravlja)

 

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera