delta

Evo zašto je važan vitamin B12

Evo zašto je važan vitamin B12

Utiče na moždane funkcije tako što snižava homocistein, amino-kiselinu koja može imati negativan uticaj na zdravlje ako joj je nivo u organizmu previsok

Vitamin B12 je izuzetno važan za zdravlje, ali se često dešava da ga u organizmu nema dovoljno a da toga nismo ni svesni. Srećom, prilično jednostavno može se nadoknaditi odgovarajućim suplementima, te pravim izborom hrane. Evo kako da prepoznate i rešite ovaj problem.

Oni koji pate od nedostatka ovog vitamina najčešće se žale na hroničanumor iako za to nemaju neki očit razlog, a uzrok ovog neprijatnog stanja mogu biti nesanica, stres, alergijske rekacije na hranu, kao i hormonalni disbalans. Ono na šta se retko posumnja je upravo nedostatak vitamina B12!

Šta uzrokuje nedostatak B12?

Ovaj vitaminima sposobnost upijanja vode, što znači da ga organizam ne može skladištiti pa je od velike važnosti uzimati ga kroz namirnice ili suplemente u odgovarajućim količinama. To je, doduše, prilično teško vegetarijancima, veganima i onima koji imaju celijakiju ili Hronovu bolest, jer ne smeju da jedu hranu prirodno bogatu vitaminom B12.

Glavni simptomi nedostatka B12 su slabost u mišićima, nizak krvni pritisak, problemi sa vidom i pamćenjem, anemija i nagle promene raspoloženja. Dobra vest je to što se ovaj vitamin veoma jednostavno može nadomestiti hranom i suplementima. Evo nekoliko ključnih saveta kako da izbegnete ovaj problem.

Proverite nivo vitamina B12. Ovaj vitamin utiče na moždane funkcije tako što snižava homocistein, amino-kiselinu koja može imati negativan uticaj na zdravlje ako joj je nivo u organizmu previsok. Povišen homocistein povećava rizik od srčanih obolenja, osteoporoze, Alchajmerove bolesti, moždanog udara. Ako ste primetili neke od simptoma koje smo naveli, na sledećem sistematskom zatražite da vam lekar proveri nivo B12 u krvi, posebno ako ste stariji od 30 godina.

Proverite lekove koje uzimate. Iako lekove uzimamo da bismo se osećali bolje, oni izazivaju i mnoge neželjene efekte, a neki od njih imaju sposobnost da povećaju potrebe organizma za određenim mineralima ili vitaminima. Na primer, tablete za kontracepciju snižavaju nivo vitamina B12, kao i cinka, folata, B6 i vitamina C, dok lekovi za dijabetes mogu smanjiti apsorpciju B12. Ako uzimate neke od ovih lekova duže vreme, velika je verovatnoća da patite od nedostatka B12, posebno ako ga ne unosite dovoljno putem hrane.

Suplementi B12. Nisu svi suplementi ovog vitamina jednaki i treba da pažljivo birate u kom obliku ćete ga uzimati, jer problemi sa probavom mogu uticati na način na koji telo apsorbuje vitamine i minerale. Zato lekari, uzevši u obzir stanje vašeg digestivnog trakta, preporučuju tablete ili injekcije ovog vitamina.

Veoma je važno da, ukoliko patite od nedostatka, pod kontrolom držite nivo kiselina u stomaku, jer manjak stomačne kiseline utiče na sposobnost organizma da apsorbuje mnoge vitamine i minerale uključujući i B12 koji unosimo putem hrane.

Jedite hranu bogatu vitaminom B12

Jedan od najjednostavnijih načina da nadomestite manjak ovog vitamina svakako je zdrava ishrana, posebno ako možete jesti šta god poželite. Sledeće namirnice su najbogatiji prirodni izvori vitamina B12.

Goveđa džigerica

Školjke

Pastrmka

Losos

Jogurt

Goveđe meso

Tunjevina

Mleko

Sir

Šunka

Jaja

Piletina

Ako ste vegan ili vegetarijanac, te većinu ovih namirnica ne konzumirate, posavetujte se sa lekarom u vezi sa odgovarajućim suplementima.

 

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera