delta

GINKO – za cirkulaciju, pamćenje i učenje

GINKO – za cirkulaciju, pamćenje i učenje

Kao simbol dugovečnosti, veze između daleke prošlosti i sadašnjosti, Gingko biloba se smatra jednim od svetskih čuda koje je preživelo i katastrofu poput one u Hirošimi

Ovo listopadno drvo gaji se vekovima u dvorištima kineskih i japanskih hramova kao sveto drvo. Pripada familiji Ginkgoaceae. Poreklom je iz Kine, Koreje i Japana. Ginko je reliktna vrsta, živi fosil, koja se prema pronađenim fosilnim ostacima održala do danas još iz doba tercijara. Visine preko 30 metara, krošnja mladog stabla je piramidalna, a odraslog široko ovalna. Listovi su oblika lepeze, u proleće svetlozeleni, preko leta tamnozeleni, a pred opadanje limun-žute boje. Seme po obliku i veličini liči na šljivu, ali je žutozelenkaste boje i neprijatnog mirisa. Ginko je česta parkovska vrsta. Dobro uspeva na dubljim i svežijim zemljištima. Otporan je na niske temperature. Dobro podnosi gradski vazduh u kome ima dima i prašine.

S obzirom da je jedna od najstarijih živih vrsta na planeti, i njegovi listovi su vrlo detaljno proučeni. Ekstrakt lista ginka koristi se u celo svetu i jedan je od najpopularnijih suplemenata i najčešće propisivanih lekova u Evropi, naročito Francuskoj i Nemačkoj.

Tradicionalno se koristi za terapiju poremećaja cirkulacije i poboljšanje memorije, što su i kasnije potvrdila naučna istraživanja. Ginko je koristan u slučaju smanjenog protoka krvi kroz moždane strukture, naročito kod starijih pacijenata. Doprinosi proširenju krvnih sudova i “razređivanju” krvi. Sadrži i flavonoide i terpenoide, moćne antioksidanse koji sprečavaju oštećenja i “popravljaju” molekulske strukture oštećene pod dejstvom slobodnih radikala. Brojni faktori iz okruženja kao što su ultravioletno zračenje, radijacija, pušenje, zagađenja vazduha povećavaju broj slobodnih radikala. Antioksidansi iz ginka mogu da spreče nastanak oštećenja koje izazivaju slobodni radikali, i tako sačuvaju krvne sudove od oštećenja.

Na osnovu sprovedenih studija ginko se preporučuje u sledećim stanjima:

  • Demencija (zaboravnost) i Alchajmerova bolest – poboljšava sposobnosti pamćenja i učenja
  • Poboljšanje saznajnih funkcija – pamćenje, učenje
  • Oštećenja retine (vida) – uzrokovane dijabetesom ili makularnom degeneracijom
  • Glaukom
  • Poremećaji periferne cirkulacije (intermitentna klaudikacija, Raynaudov sindrom)
  • Dijabetička neuropatija
  •  

Kako deluje ginko?

Poboljšava cirkulaciju i time omogućava bolje funkcionisanje mozga, očiju, ušiju i nogu. Ekstrakt ginka ima jako antioksidativno dejstvo, značajno smanjuje oksidaciju masti u krvnim sudovima i sprečava oštećenja nervnih ćelija koja nastaju pod dejstvom oksidativnog stresa. Smatra se da ovaj mehanizam utiče na sprečavanje oštećenja ćelija mozga i razvoj demencije. Ginko sprečava faktore koagulacije da dovedu do formiranja tromba, pa štiti i od razvoja šloga ili infarkta. Potrebno je uzimati ekstrakt ginka 2-3 nedelje da bi se ispoljilo ovo dejstvo. Poboljšava protok krvi kroz kapilare, uključujući mozak, oči, uši, ekstremitete. Ginko poboljšava cirkulaciju “razređivanjem” krvi i “stezanjem” glatkih mišića oko krvnih sudova.

Šta kažu naučna istraživanja

Zvanično je odobrena upotreba ekstrakta ginka u slučaju nekih saznajnih poremećaja (zaboravnost, učenje), kao i poremećaja periferne cirkulacije. Nekoliko studija je potvrdilo da je ginko efikasan protiv Alchajmerove bolesti, u tretiranju simptoma demencije. Prema nekim studijama kombinacija ekstrakta ginka i žen-šena daje bolje efekte na poboljšanje pamćenja i učenja, od ovih biljnih ekstrakata pojedinačno.

Kako se uzima ginko?

Preporučuje se upotreba 40 mg standardizovanog suvog ekstrakta lista ginka, tri puta dnevno, jer se tako bolje resorbuje. To odgovara dnevnoj dozi od 120 mg. Nekad se uzima i cela dnevna doza odjednom.

U kojim slučajevima se ne sme koristiti?

Ginko ne treba da koriste trudnice, dojilje, pacijenti koji se spremaju za operaciju. Osobe sa poremećajima koagulacije krvi, epilepsijom, konvulzijama.

Koja neželjena dejstva mogu da se jave?

Ginko pojačava krvarenja ako neko ima poremećaj koagulacije krvi. Može da izazove neželjena dejstva kao što su: stomačne tegobe, glavobolje, vrtoglavice, zatvor creva i alergijske reakcije. Ne sme se kombinovati sa antikoagulansima (lekovi koji sprečavaju slepljivanje krvnih ćelija i nastanak tromba) kod osoba sklonih krvarenju.

Osim u lekovite svrhe, u Kini i Japanu semenke ginka jedu se pržene kao grickalice i smatraju se posebnim specijalitetom, ali se koriste i kao dodatak hrani. Zanimljivo je da se i jedna od najboljih vrsta viskija u svetu proizvodi od ginka i da po njemu nosi naziv „Ginko“. Prodaje se u bocama od 0,7 dl i dostiže cenu po boci od 200 eura.

Napomena

Preporuka je da se prestanu koristiti suplementi ginka dve nedelje pre hirurških intervencija, zbog mogućnosti produženja krvarenja.

 

(Prirodni lek)

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera