delta

Guarana - amazonski eliksir dugovečnosti

Guarana - amazonski eliksir dugovečnosti

Kada se pomene guarana, prva asocijacija za većinu je popularni energetski napitak koji nosi ovo ime, a odmah iza je sredstvo za mršavljenje "Amazonsko oko". Međutim, malo ljudi zna o poreklu i karakteristikama ove nesvakidašnje i krajnje zanimljive biljke

Guarana (Latinski naziv: Paullinia cupana) je zimzeleni puzeći grm iz porodice javora. Ova neobična biljka raste na područjima Venecuele i severnog Brazila i dostiže i do 12 m visine. Guarana uspeva isključivo u bujnim i netaknutim amazonskim kišnim šumama, gde tokom najvećeg dela godine padaju obilne kiše i vlada tropska temperatura.

Beli cvetovi guarane rastu u grupama, iz kojih se takođe u grozdovima razvijaju svetlocrveni plodovi. Kada se plod guarane otvori, prizor je i više nego fascinantan. Uvijene u belu pulpu delimično proviruju crne semenke, pa plod guarane neodoljivo podseća na očnu jabučicu. Otuda je rasprostranjen naziv za guaranu i amazonsko oko.

Neuobičajen izgled ove amazonske puzavice bio je povod za brojne mitove o njenom nastanku. Među domorodačkim stanovništvom kružila je legenda da je božanstvo stvorilo guaranu kako bi utešilo selo nakon smrti obožavanog deteta. Po ovoj priči, Bog je zasadio oči umrlog deteta, a iz njih je izrasla prelepa biljka čiji plodovi otuda liče na očne jabučice.

Plod guarane je neizostavan deo ishrane amazonskih Indijanaca vekovima unazad. Oni je upotrebljavaju u manjim dozama još od najranijeg detinjstva uz majčino mleko. Svoju dugovečnost često pripisuju čudesnim svojstvima ove biljke koju nazivaju "eliksir dugovečnosti". Za njih, ona je i hrana, ali i lek za mnogobrojne tegobe. Deo biljke koji se koristi jesu seme i smola. Bobice su ručno mlevene i prirodno sušene, a napitak od guarane koji je stajao u posudi od tikve konzumirao se u svečarskim prilikama, kada se okupe prijatelji, a sve je podsećalo na neku vrstu rituala.

Ovo nam potvrđuje da stimulativna i medicinska svojstva guarane nisu otkriće modernog doba, kao što se često misli. Još su misionari u 17. veku uvideli da nakon konzumiranja ovih bobičastih plodova, starosedeoci imaju mnogo više energije i mogu biti bez hrane i po nekoliko dana. Od tada, počinje trgovina ovim bobicama u kolonijama, a one su prodavane kao sredstvo koje poboljšava zdravlje i telu daje energiju i izdržljivost.

Lekovita dejstva guarane

Guarana okrepljuje i ujedno štiti čitav ljudski organizam. Ona ima moćno antioksidativno dejstvo, sprečava i usporava nastanak mnogih bolesti. To je zbog toga što ova biljka obiluje fitohemikalijama kao što su teobromin, saponin, tanin i katehin.

Teobromin je direktno zaslužan za ubrzano sagorevanje masti, zbog čega guaranu srećemo u brojnim preparatima za oslobađanje od viška kilograma i skidanje celulita.

Guarana deluje i na simptome upale creva, jer služi kao tonik i sredstvo za čišćenje creva. Ona je odličan diuretik, pa potpomaže i ubrzava lečenje upalnih procesa mokraćnog sistema. Takođe, otklanja dijareju, bolne menstruacije, glavobolju i migrenu.

Preparati od guarane opuštaju bronhijalne mišiće, štite neurone od oštećenja, a dokazano je i njeno dejstvo na pojačanje seksualne želje kod oba pola. Ona utiče na prevenciju nastanka krvnih ugrušaka, stimuliše rad srčanog mišića i podiže krvni pritisak. Zbog toga osobe koje imaju povišen krvni pritisak, moraju obratiti pažnju na količine i vreme unosa preparata od guarane.

U poslednje vreme, sve više istraživanja ukazuje na preventivno dejstvo guarane i na mnoge vrste karcinoma. Često se može čuti i to da je guarana amazonski eliksir dugovečnosti.

Guarana i kofein - moćni prirodni stimulans

Guarana je najpoznatija upravo po svojim stimulativnim osobinama. Zbog toga je često koriste za energetske i vitaminske napitke koji održavaju budnost i koncentraciju i smanjuju zamor. Ona je često i sastojak preparata za poboljšanje kognitivnih funkcija i performansi kod sportista, a preporučuje se svima koji žele da daju svoj maksimum kada je to najpotrebnije.

Takvo dejstvo guarana duguje velikoj količini kofeina koji sadrži. Guarana ima između 3-7% kofeina, što je mnogo više u poređenju sa kafom koja u sebi sadrži 1-2%. Smatra se da je guarana najbolji i najveći prirodni izvor kofeina na svetu. U Južnoj Americi većina kofeina dobija se upravo iz ove biljke.

Takođe, kofein iz guarane razlikuje se od kofeina u kafi i čaju. Kofein iz guarane ne uzrokuje negativne efekte kao onaj koji sadrže kafa i čaj. On nema nuspojava, ne izaziva aritmiju i ubrzan puls. Kafa, za razliku od guarane sadrži i druge uzbuđujuće materije, poput furfurala.

Stimulativno dejstvo kofeina iz guarane traje znatno duže, čak i do 6 sati, jer se sporije oslobađa nego kofein iz kafe. On smanjuje psihofizički umor i stres, stimuliše centralni nervni sistem i smanjuje želju za hranom.

Brazilski domoroci uočili su da konzumiranje bobica ove biljke ženama pomaže da postignu vitak izgled, oslobađa ih celulita a koži daje zdrav i baršunast izgled.

Poslednjih godina "Amazonsko oko" postalo je jedan od najpopularnijih proizvoda za mršavljenje. Preporučuju ga i neki nutricionisti, a iskustva korisnika bez obzira na pol, godine i način života bila su dodatna preporuka da se za ovaj preparat čuje širom sveta. Osim poboljšanja metabolizma, smanjenog apetita i nestanka potkožnih masnih naslaga, neki od korisnika svedočili su velikom broju izgubljenih kilograma za kratak vremenski period (čak 5-10 kg za mesec dana).

Međutim, postoji i druga strana priče. Ovaj proizvod za mršavljenje naišao je i na osporavanje, čak je i javno upozoravano na opasnost od zloupotrebe preporučenih doza. Prebrzo gubljenje kilograma može imati izuzetno negativne posledice po celokupno stanje organizma, pa se sa "Amazonskim okom" ne sme preterivati.

Naročiti oprez u konzumaciji proizvoda na bazi guarane trebalo bi da imaju osobe sa povišenim krvnim pritiskom. Ne preporučuje se njeno korištenje u popodnevnim i večernjim satima, jer zbog velike količine kofeina može prouzrokovati nesanicu.

(Priroda leci sve)

 

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera