Homeopatija je samo placebo

Homeopatija je samo placebo

Najnovije istraživanje koje se bavi zdravstvenim problemima ukazalo je da homeopatski lekovi nisu ništa delotvorniji od placebo efekta.

Prema proceni saveta Nacionalnog zdravlja i medicine u Australiji, alternativna medicina ne leči hronična, ozbiljna ni ona stanja koja mogu da postanu ozbiljna, prenosi Indipendent.

Homeopatija se zasniva na premisi da supstance koje izazivaju bolesti mogu da postanu lekovi kada se razblaže u vodi ili tinkturi na bazi alkohola.

Savet je utvrdio da nema čvrstih dokaza koji pokazuju da je homeopatija efikasnija od šećernih pilula ili drugih placeba.

Izvršni direktor Varvik Anderson izjavio je da nisu postojala zdravstvena stanja koja bi pružila dokaze da je homeopatija delotvorna.

“Ljudi koji se opredele za homeopatiju mogu da ugroze zdravlje ukoliko odbiju odgovarajuće lečenje”, dodao je Varvik.

Bolesti poput astme, migrene, stresa i prehlada su testirane na homeopatsko lečenje i utvrđeno je da ono nije ništa efikasnije od lažnih lekova.

Iako se homeopatija pokazala uspešnijom od placebo efekta kod bolesti poput HIV-a, hroničnog umora, čireva i depresije, za to nema dovoljno pouzdanih dokaza.

Tretman može da se smatra uspešnim ukoliko dovodi do poboljšanja zdravstvenog stanja, a nema nikakve veze sa placebo efektom.

Britanske i švajcarske zdravstvene ustanove su takođe zaključile da homeopatija nije dovoljno efikasna da bi je država finansirala.

 

(92)

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera