delta

Hrana od bora

Hrana od bora

Reč je o plodovima borova roda Pinus – koji se koriste i za jelo

Pinjoli (uglavnom Pinus monophylia i Pinus edulis) sakupljali su se u Severnoj Americi još pre 10.000 godina, dok ih u mediteranskom području (Pinus pinea) upotrebljavaju 2.000 godina.

Bor (Pinus pinea L.) je visok 6-12 metara, a potrebno je petnaestak godina da bi počeo razvijati veću količinu šišarki. Svetlija strana je u tome da jedno stablo može biti produktivno daljih stotinu godina.

Berba se obavlja ručno, a šišarke se suše na suncu kako bi se njihove ljuske otvorile. Semenke s ljuskama se odstranjuju ručno ili mehanički kako bi se došlo do semenke – pinjola.

Energetska i nutritivna vrednost

Pinjoli pripadaju grupi jezgrastih plodova koji se odlikuju svojstvenom aromom, visokim sadržajem ulja i visokovrednim belančevinama. Osim toga, sadrže obilje mikrominerala i u mastima topivih vitamina. Kao jedinica serviranja pinjola, uzima se 30 g, čija je energetska vrednost oko 200 kcal.

Poređenje s drugim jezgrastim plodovima pokazuje da su pinjoli veoma bogati belančevinama (23,7%), vitaminima i mineralima. Poput žitarica, jezgrasti plodovi deficitarni su esencijalnom aminokiselinom lizinom. Kako mahunarke i mlečni proizvodi sadrže lizin, dobro ih je uzimati zajedno s jezgrastim plodovima. U njma ima mnogo vitamina A, C, D, E, tiamina, riboflavonida, niacina, a od minerala gvožđa, magnezijuma, fosfora, cinka i selena.

Lekovitost

Jezgrasti plodovi sadrže velike količine masti koje nose 60 posto ukupnih kalorija. Iako su bogati mastima, ne znači da nisu dobri za zdravlje. Upravo suprotno, njihove su masti uglavnom nezasićene, zbog čega su korisne u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i snižavanju LDL holesterola. Osobito mononezasićene masne kiseline snažno deluju na smanjenje krvnog pritiska i sniženje LDL holesterola.

Dr. Christine Albert ispitala je uticaj jezgrastih plodova u prehrani 21.000 lekara tokom američke studije započete 1982. Ustanovila je da je među onima koji su redovno - barem 60 g sedmično (2 obroka) - konzumirali jezgraste plodove, broj smrtnih slučajeva kao posledice iznenadnog srčanog udara bio za 47 posto manji nego među onima koji te plodove uopše nisu konzumirali.

Osim u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, pinjoli se koriste kao lekovito sredstvo protiv uznemirenosti, tuberkuloze, kod poremećaja rada bubrega, mokraćnog mehura i probavnog sistema.

Kupovanje i čuvanje

Očišćeni pinjoli kupuju se najčešće na tržnici ili u trgovinama zdrave hrane, uobičajeno u paketićima od 40 g, i dostupni su cijele godine. S obzirom na to da sjemenke sadrže velike količine masti, lako užegnu i najbolje ih je kupovati samo onoliko koliko vam je potrebno.

Pinjoli će sačuvati svoju prirodnu aromu i hranljive sastojke ako se čuvaju u čvrsto zatvorenoj posudi u frižideru ne više od nedelju dana, a u zamrzivaču u plastičnim vrećicama do mesec.

Priprema jela s pinjolima

Iako se pinjoli jedu sirovi, u zemljama poput Italije, Grčke i Turske, u kojima se poslastice uglavnom pripremaju od badema i oraha, pinjoli su ušli na mala vrata kao dodatak.

U talijanskom umaku pesto pinjoli u kombinaciji s bosiljkom, belim lukom, maslinovim uljem i kozjim sirom daju potrebnu masnoću koja će povezati sve sastojke, kao i potrebnu blagost.

Vrlo su ukusni u kombinaciji sa slatkim korenastim povrćem ili pak u pireima od paštrnaka, celera ili crvenog luka. U Francuskoj pokrajini Provansi pinjoli se upotrebljavaju u pripremi prelieva za salate od svežeg povrća u kombinaciji s maslinovim uljem.

(sirovahrana.hr)

 

 

 

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera