delta

Izbacite šećer i za devet dana bićete puno zdraviji

Izbacite šećer i za devet dana bićete puno zdraviji

Nova studija tvrdi da izbacivanje šećera iz prehrane na samo devet dana može znatno poboljšati zdravlje

Studija, koja je objavljena u časopisu Obesity, zamenila je unos šećera kod 43 gojazne dece sa skrobom i tvrdi da je time dokazala da je šećer štetan za zdravlje ne zbog kalorija već zbog napora za metabolizam.

Autor studije Robert Lustig, pedijatrijski endokrinolog u dječjoj bolnici UCSF Benioff u San Francisku, rekao je da je istraživanje otkrilo da su se tokom primene nove dijete kod učesnika istraživanja nivo holesterola popravio i da je nivo insulina pao.

'Sve se poboljšalo', tvrdi Lustig. 'Ova otkrića podupiru ideju da je nužno za roditelje da nadgledaju unos šećera kod svoje dece te da paze na zdravstvene učinke hrane koju njihova deca jedu.'

Lustigova istraživanja oponiraju razmišljanjima koje podupiru multinacionalne kompanije, tvrdeći da gojaznost nije rezultat unosa šećera već da je rezultat prekomernog unosa kalorija. Lustig je na ovo obratio posebnu pažnju pa su tokom istraživanja održavali težinu dece, a one koji su gubili kile podticali su da jedu više.

'Kalorije iz šećera su najgore, zato jer se pretvaraju u mast u jetri, podižući otpornost na inzulin i povećavajući rizik za dijabetes i bolesti srca i jetre', rekao je Lustig.

Lustigova studija dolazi nakon što je britanski premijer David Kameron odbio da uvede porez na šećer, potez koji neki žele.

(Newsweek)

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera