delta

Jaja naša svagdašnja

Jaja naša svagdašnja

Proteklih nekoliko desetleća izbegavali smo jaja kao namirnicu bogatu holesterolom, krivo verujući da on izaziva kardio-vaskularne probleme. No, kako se u novije vreme ovaj neutemeljeni mit razotkriva, tako se i jaja vraćaju u prehranu.

Ona su od pamtiveka čoveku osiguravala visokokvalitetne proteine i druge neophodne nutrijente. Pravilno uzgojena jaja bogata su svim hranljivim tvarima, posebno esencijalnim masnim kiselinama EPA i DHA, koje su od vitalnog značaja za razvoj nervnog sistema dece i za održavanje mentalne vitalnosti odraslih. Jaje sadrži skoro sve vitamine i minerale, a najveći deo ovih nutrijenata upravo je u žumancetu. Osim proteina i masnoća, jaje sadrži važne minerale, kao što su magnezijum, kalcijum, gvožđe, cink, bakar, selen i drugi. Žumance sadrži sve vitamine B grupe, te sva četiri vitamina topiva u mastima A, E, D i K, koji su važni katalizatori potrebni za asimilaciju proteina, vitamina i minerala. Žumance takođe sadrži karotenoide kao što su lutein i zeaksantin, koji imaju svojstva da štite oči i zdravi vid. Jaje sadrži aminokiseline triptofan i tirosin koji djeluju kao antioksidanti, čisteći organizam od slobodnih radikala, što predstavlja zaštitu od srčanih bolesti i raka.

 

No, jaje iz konvencionalnog uzgoja nije isto što i domaće jaje koje snesu kokoši koje se slobodno kreću po dvorištu i pronalaze travu i insekte Ova su jaja nutritivno bogatijeg sastava nego jaja zatvorenih kokoši koje se hrane koncentratima. Sastav esencijalnih omega 3 masnoća, koje izgrađuju membrane ćelij mozga i nervnog sistema, višestruko je veći u jajetu ako je kokoš imala pristup svojoj prirodnoj hrani. Jaja pašnih kokoši su u odnosu na jaja iz konvencionalnog uzgoja puno bogatija svim vitaminima i mineralima, naročito vitaminima A i E, te karotenoidima.

Žumance prirodno uzgojenih jaja jedna je od najsavršenijih namirnica, prava superhrana. Dva-tri žumancet dnevno predstavljaju pravu malu nutritivnu bombu, a najkorisnija su kad se konzumiraju sirova. Toplinska obrada jajeta uništava enzime koji pomažu pravilnu razgradnju i apsorpciju hranljivih tvari iz jajeta, a također se smanjuje i sastav nekih nutrijenata. Kuhanje smanjuje i antioksidativno svojstvo u jajetu prisutnih aminokiselina. Zato je sirovi žumanjak vrsta hrane iz koje telo najlakše i najpotpunije može iskoristiti sve nutrijente.

Jaja iz konvencionalnog uzgoja nisu potpuno sigurna za upotrebu u sirovom stanju, jer je među kokošima uzgojenim u kavezima, a koje se hrane neprirodnom hranom, učestalija salmonela. Jaja pašnih kokoši su po tom pitanju sigurna za upotrebu u sirovom stanju. Međutim, sirove belanjke ne treba konzumirati u istoj meri kao žumanjke, jer sirovi belanci sadrže antinutrijent avidin, glikoprotein koji se veže na B vitamin biotin i sprečava njegovu apsorpciju. Biotin je neophodan za sintezu masnih kiselina i održavanje razine šećera u krvi, a posebno tokom trudnoće kada nivo biotina u krvi opada.

Sirovi žumanjak se može koristiti na razne načine, dodavanjem u supe i variva, pre posluživanja kada hrana više nije jako vruća. Deci ga dodajte u kašice i umešajte u pavlaku sa sirom. Smoothiji - kašasti sokovi od povrća, voća, jogurta/kefira odličan su način za konzumaciju sirovih žumanjaka. Domaći sladoled ili čokoladnu kremu jednostavno je napraviti od umućenih jaja, pavlake i topljene tamne čokolade. Ne zaboravite ni šato - poslasticu naše mladosti.

Zaboravite priču o holesterolu! Naučni dokazi da su prirodne masnoće i holesterol opasni za srce – ne postoje. Od pamtiveka je ljudska vrsta živela od hrane životinjskog porekla i to je bila izvorna hrana koje je omogućila opstanak. Jaja ptica, riba i slobodnih kokoši u predindustrijskim su kulturama smatrana ”svetom hranom” i posebno se vodilo računa da ih u dovoljnoj meri dobiju trudnice i deca. Iskustveno se znalo da jaja osiguravaju dobro zdravlje, jak imunitet i zaštitu od bolesti.

 

Ledeni smoothie sa šumskim voćem

1 šoljice kefira

2 free range žumanjka

2 kšičice kokosovog ulja

1 šoljica smrznutog šumskog voća

po potrebi zasladiti medom

 

Zeleni smoothie

rukohvat zelenog lisnatog povrća

pola banane

sok limuna i 1 dl vode

2 free range žumanjka

2 kašičice maslinovog ulja

 

Ubaciti u blender, izmiksati i – uživati!

 

 

(Istineilazi)

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera