delta

Jedan od najstarijih Crnogoraca doživeo je 102 – zbog ove namirnice

Jedan od najstarijih Crnogoraca doživeo je 102 – zbog ove namirnice

Ne pije nikakve lekove i oseća se kao mladić

Petar Grujić, crnogorski gorštak iz sela Pavličić kod Podgorice, ima 102. godine, a ne pije nikakve lekove i oseća se kao mladić. On kaže da je za sve odgovorna jedna namirnica koju možda već sad imate kod kuće.

Grujić je nedavno u intervjuu za “Blic” rekao da redovno jede šipak, i da je to nešto najbolje što postoji za zdravlje čoveka. Upravo zbog toga, ovaj gospodin neometano obavlja svakodnevne poslove, iako u njegovim godinama to niko ne bi očekivao.

A njegov recept za dugovečnost je tako jednostavan – samo jedite ono što vam je priroda već podarila. Prvi je na listi šipak – a zanimljivo je da se sa Petrom slažu i vrhunski svetski stručnjaci. Zbog dobrog odnosa vitamina, minerala, organskih kiselina i drugih biološki materija, šipak već dugo važi za jednu od najzdravijih namirnica na svetu!

Ipak, lekovitost šipka, ili divlje ruže, od davnina poznata j travarima i ljubiteljima priridne medicine. Iako se za ovaj plod najčešće vezuje vitamin C, kog zaista ima u ogromnim količinama, daleko od toga da je to jedino što možete da dobijete od redovnog konzumiranja šipka. Vitamini B, P, K, provitamin A, natrijum, flavonoid, limunova i jabučna kiselina i brojna etarska ulja koja se nalaze u šipku povoljno utiču na gotovo svaki deo organizma.

– Šipak je od davnina poznat kao jedan od najboljih biljnih lekova, a najbolje je da se konzumira svakodnevno, da li u vidu čaja ili soka. Ipak, ako kuvate čaj, važno je napomenuti da se vitamin C uništava na visokim temperaturama – poručuje dr Petar Borović.

Pored toga što podiže imunitet, šipak pročišćava krvne sudove, poboljšava cirkulaciju, pomaže u slučaju bolova u želucu, smanjuje krvni pritisak i nivo holesterola i pozitivno utiče na plodnost. Naučnici kažu da redovno konzumiranje šipka može da uspori razvoj karcinoma dojke, debelog creva i razvoj leukemije, jer umanjuje inflamaciju.

Ali, kako se konzumira šipak? Pa, najbolje je putem soka, a mi vam donosimo najbolji recept.

Potrebno je:

– 1 kg svežih plodova šipka

– 1 kg šećera

– 3 l vode

Priprema:

Šipak dobro operite i nožem skinite sa svakog ploda gornji deo. Zatim od pripremljene vode odlijte dva litra i stavite na ringlu, a kada provri dodajte šipak – i ponovo sačekajte da provri. Kad provri, mešavinu ostavite da odstoji oko 30 minuta, pa procedite. Dobijeni sok ostavite po strani, a šipak stavite u preostali litar vode i ponovo prokuvajte. Ponovo procedite i pomešajte dva dobijena soka – pa stavite da se sve kuva, uz lagano mešanje, dok se količina ne prepolovi. Na kraju dodajte i šećer i kuvajte dok se u potpunosti ne rastopi.

Na ovaj način se dobija preukusan i veoma zdrav sirup koji se rastvara u vodi i trebalo bi da ga pijete svakodnevno, umesto kupovnog soka.

Izvor: 24 sata

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera