delta

Jedite ananas i zaboravite na bore, celulit, alergije ...

Jedite ananas i zaboravite na bore, celulit, alergije ...

Preporučuje se kao pomoć pri mršavljenju, eliminiše celulit, deluje protiv stvaranja bora, otoka, kod upale pluća, bronhitisa, anoreksije, nekih vrsta alergija, gušavosti...

Tropsko voće ananas (Ananas comosus) omiljeno je zbog ukusa i prijatnog mirisa, ali malo ko zna koliko je lekovito. Australijski naučnici iz Instituta za medicinska istraživanja u Kvinslendu, u molekulima ovog specifičnog ploda otkrili su moćan antikancerogeni sastojak, što bi moglo da doprinese proizvodnji novog leka protiv ove opake bolesti.

Iz mrvljenih peteljki ananasa, koje se inače koriste za omekšavanje mesa, posvetljavanje piva ili farbanje kose, naučnici su izdvojili dva molekula bromelina. Jedan od njih podstiče imunološki sistem da uništava kancerogene ćelije, dok drugi blokira određeni protein, odgovoran za čak 30% slučajeva pojave svih oblika karcinoma.

Među njima posebna delotvornost ispoljena je na kancerogenim ćelijama dojke, pluća, debelog creva, jajnika i melanoma. Iako su potrebna dalja istraživanja, stručnjaci preporučuju najmanje tri obroka ananasa dnevno, kako bi se postigao eventualni antikancerogeni efekat.

Za bromelin se zna da je veoma efikasan u tretiranju lokalizovanih zapaljenja sa edemima, odnosno da smanjuje upale, otoke i ožiljke. Takođe, deluje pozitivno na jačanje ugroženog kolagena u tkivu zahvaćenom celulitom, poboljšava drenažu tkiva i olakšava varenje proteina.

http://www.novosti.rs/upload/images/2013/04/01/ZP/17-mala.jpgBromelin iz ananasa brzo i delotvorno smanjuje i bolove. Mišljenje naučnika je da bromelin razgrađuje proteine u krvi, te na taj način smanjuje upale koje izazivaju bol. Istovremeno, štiti zglobove od slobodnih radikala. Doza od 200 do 400 miligrama dovoljna je da eliminiše postojeći bol.

Ananas se preporučuje i kao pomoć pri mršavljenju, za eliminaciju celulita, protiv bora i otoka. Kada je reč o hiperpigmentaciji kože uzrokovanoj starenjem, dobri poznavaoci tvrde da bromelin i tu izuzetno efikasno deluje. Ukoliko prodre kroz kožu u dubinu "staračkih pega", može da ih izbledi ili skroz eliminiše.

Narodni lekari ananas preporučuju i kod upale pluća, bronhitisa, anoreksije, nekih vrsta alergija, gušavosti, grebanja u grlu, ateroskleroze. Zbog zavidnih količina celuloze, treba ga uzimati i kod otežanog varenja.

Dobri poznavaoci tvrde da ovaj egzotični plod štiti organizam od slobodnih radikala, a zbog velike količine šećera ne preporučuje se jedino dijabetičarima.

Ananas sadrži i dosta ugljenih hidrata, a od minerala kalijum, natrijum, kalcijum, magnezijum, fosfor i mangan. Ima i biljnog pigmenta karotina, a među vitaminima izdvajaju se vitamini C, E i vitamini B grupe. Najbolje je jesti ga svežeg, jer tako najpovoljnije deluje na zdravlje. Savršen je i posle večere jer njegovi enzimi pomažu varenje.

Prilikom kupovine treba odabrati ananas svežeg izgleda sa zelenim listovima i neoštećenom korom, bez mekanih i tamnih delova. Kada se uzme u ruke, plod težinom mora da odgovara veličini, a njegov miris treba da je diskretan i sladak, ne neprijatan ili kiselkast. U kućnim uslovima ananas na sobnoj temperaturi može da se čuva do dva, a u frižideru od tri do pet dana.

http://www.novosti.rs/upload/images/2013/04/01/ZP/17-mala-2.jpgSvež, u tableti, kao sok...

U bolje snabdevenim apotekama ananas se može naći i u vidu tableta. Kod lošeg varenja treba uzimati jednu do dve tablete u toku ili nakon obroka. Protiv celulita i za mršavljenje dnevno treba popiti dve tablete pre jela. Preparat se ne preporučuje trudnicama, dojiljama, kao ni deci do dvanaest godina.

Ipak, najbolji je svež, a naročito se preporučuje posle "težeg" obroka sa mnogo mesa bogatog proteinima.

Ananas je odličan za detoksikaciju i čišćenje organizma kao i razgrađivanje suvišnih masnoća. Da bi se lekovita svojstva u potpunosti iskoristila, ananas treba jesti između obroka, jer se u protivnom njegovi enzimi usmeravaju na varenje hrane. Isceđen sok od ananasa pomaže kod groznica i visoke temperature, jer jača imuni sistem.

Takođe štiti i od visokog krvnog pritiska i začepljenja krvnih sudova, a uklanja i višak vode iz organizma. Istovremeno čuva kosti od osteoporoze i lomova.

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera