delta

Kako planinarenje utiče na mozak

Kako planinarenje utiče na mozak

Iako se svima čini očiglednim da pešačenje kroz šumu ili boravak u prirodi može očistiti um, telo i dušu, nauka konačno otkriva da planinarenje menja i mozak - nabolje!

Pešačenje u prirodi stopira negativne i opsesivne misli

Osim gotovo trenutnog osećaja mira i zadovoljstva, koji nas preplave čim se nađemo na otvorenom, pešačenje dokazano stopira negativne misli. Umesto da se patimo razmišljajući o problemima koje ne možemo da rešimo bar u sledeća dva sata, u prirodi ćemo nesvesno duboko udisati, misli će se razbistriti i preplaviće nas osećaj da će „sve biti u redu“. To je veoma efikasan a jeftin način borbe protiv anksioznosti i stresa. Studija, nedavno objavljena u „Proceedings of National Academy of Sciences“ potvrđuje da boravak u prirodi značajno smanjuje teške, opsesivne, negativne misli.

Da bi realizovali ovu studiju, istraživači su upoređivali učesnike koji su pešačili kroz urbanu i prirodnu okolinu. Otkrili su da su se oni koji su hodali 90 minuta u prirodnom okruženju, manje fokusirali na negativne stvari i takođe su zabeležene smanjene neuronske aktivnosti u području mozga „zaduženom“ za duševne bolesti.

Oni koji su prošli kroz urbanu okolinu, nisu se manje fokusirali na negativne stvari. Naučnici tvrde da je urbanizacija usko povezana sa sve učestalijim depresijama i drugim mentalni bolestima. Planiranje slobodnog vrema tako da se, kad god je to moguće, sklanjamo u prirodu, može pozitivno uticati na naše psihičko (i fizičko) stanje.

Planinarenje je aktivnost koja ne podrazumeva tehnologiju i podstiče kreativno rešavanje problema

Studija koju su sproveli psiholozi Ruth Ann Atchley i David L. Stryer, otkrila je da se kreativno rešavanje problema može drastično poboljšati distanciranjem od tehnologije i ponovnim povezivanje sa prirodom. Učesnici ovog istraživanja otišli su sa ruksacima u prirodu na četiri dana, i za to vreme nisu smeli koristiti nijednu tehničku spravu. Imali su zadatak da probleme rešavaju kreativnim razmišljanjem i da koriste stvari iz prirode. Istraživači su otkrili da su se njihove performanse rešavanja problema i zadataka poboljšale za 50% nakon ovog „tech-free“ planinaranskog izleta.

Utvrđeno je da su i tehnologija i urbana „šuma“ neverovatno destruktivne, stalno zahtevaju pažnju i sprečavaju nas da se fokusiramo, i time mogu smanjiti naše kognitivne funkcije. Lepo, dugo pešačenje, bez tehnoloških spravica može smanjiti mentalni umor, smiriti um i „isprovocirati“ kreativno razmišljanje.

Planinarenje može smanjiti ADHD kod dece

Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) se sve češće pominje kao „dijagnoza“ za nestašnu decu. Oni imaju poteškoće sa kontrolom impulsa i koncentracijom, lako ih je omesti i preterano su hiperaktivna. Dok vaspitavanje dece koja imaju ADHD može biti teško za roditelje, uobičajeno (nametnuto) rešenje je opredeljivanje za lekove na recept, a to može doneti više zla nego dobra, posebno kada prirodno rešenje može biti jednako efikasno.

Studija koju su radili Frances E Kup, PhD, i Andrea Faber Taylor, dr.sc, pokazala je da je izlaganje hiperaktivne dece „zelenim“ aktivnostima na otvorenom, značajno smanjivala simptome ovog poremećaja.

Pešačenje u prirodi je dobra fizička vežba, ali i hrana za mozak

Znamo da je vežbanje fantastično za naše celokupno zdravlje. Planinarenje je izvrstan način da se potroši između 400-700 kalorija po satu, zavisno od dužine i težine pešačenja, no lakše je za zglobove od ostalih aktivnosti, kao što je npr. trčanje. Istraživači sa University of British Columbia otkrili su da aerobna fizička vežba povećava volumen hipokampusa, dela mozga povezanog s prostornim i epizodnim pamćenjem. Takve vežbe pomažu u sprečavanju gubitaka pamćenja. Istraživači su takođe otkrili da fizička vežba takođe može smanjiti stres i anksioznost, podstaknuti samopoštovanje i lučenje endorfina. Mnogi ljudi uzimaju lekove da bi rešili svaki od tih problema, ali rešenje za ove bolesti može biti mnogo jednostavnije nego što mislite!

Kako početi  sa planinarenjem?

Srećom, planinarenje je jedan od najjednostavnijih i najjeftinijih sportova u koji se možete uključiti, i može imati velike koristi za celu porodicu. Počnite sa malim udaljenostima i testirajte svoje sposobnosti. Učinite ono što vam odgovara; i ako to znači samo hodanje po stazi u parku, i to je u redu. Svaka vežba na otvorenom je bolje nego ništa. Možete jednostavno pronaći karte staza oko svog doma na internetu, a ima dosta aplikacije pametnih telefona koji bi vam mogli pomoći. Preporučujemo da se isključi telefon dok ste u prirodi, ipak, samo tako možete da dobijete najviše koristi od pešačenja (iako može biti dobro sa nosite telefon u slučaju preke potrebe). Pobrinite se da imate neke dobre, čvrste planinarske cipele, šešir i flašu sa vodom. Poželjno je da se slojevito obučete, tako da se možete jednostavno zagrejati i rashladiti, po potrebi.

 

Nenad Nešić

Izvor: NoviSvjetskiPoredak.com

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera