delta

Kako se ugojiti na zdrav način

Kako se ugojiti na zdrav način

Ispravan put je da se unosi više kalorija nego što organizam potroši, a ishrana treba da bude sa mnogo belančevina, i treba jesti najmanje tri puta dnevno.

Ako neko želi da dobije na težini, onda je veoma važno da to čini na ispravan način. Standardno - krofne, palačinke, burgeri, pomfrit i kola jesu jedna od mogućnosti, ali sigurno ne najzdravija. Neuhranjene osobe trebalo bi da postignu ravnotežu između količine mišićne mase i potkožnog masnog tkiva, a ne da stvore gomilu nezdravih masti na stomaku (kod žena i na kukovima). Neophodno je da jedu zdravu hranu i vode zdrav način života.

Ispravan put je da se unosi više kalorija nego što organizam potroši. Ulazak u kalorijski suficit znači da će se povećati težina. Ukoliko neko želi postepeno da se goji, treba da unosi od 300 do 500 kalorija više nego što organizam troši, a ako želi brzo da se ugoji, onda treba da unosi od 700 do 1.000 kalorija više od potrebe.

Najvažniji za dobijanje na težini su proteini. Naši mišići su izgrađeni od proteina, i bez njih će većina tih dodatnih kalorija (preko naših potreba) završiti kao telesne masti. Dakle, ishrana treba da bude sa mnogo belančevina. Ni za ovo nije dobro preterivanje, jer mnogo proteina smanjuje apetit, pa ceo koncept gojenja pada u vodu. Cilj je da se unosi od 1,5 do 2,2 grama proteina po kilogramu telesne težine. Visokoproteinska hrana u prvom redu podrazumeva meso, jaja, ribu, mlečne proizvode, mahunarke, orašaste plodove…

Saveti su da se voda ne pije pre obroka, jer se tako smanjuje apetit, a užinu treba ubaciti kad god je to moguće, na primer i pre spavanja.

Ukoliko osoba koja želi da se ugoji nema dovoljno belančevina u ishrani, može da uzme proteinske suplemente poput proteina surutke.

Treba unositi više ugljenih hidrata i masti i treba jesti najmanje tri puta dnevno. Osim proteina telu su potrebni i ugljeni hidrati – osnovno gorivo za organizam, ali i masti, od kojih zavise mnogi procesi, a bez njih, ishrana će biti niska u kalorijama, pa je nemoguće ugojiti se.

Treba napraviti balans proteina, masti i ugljenih hidrata u svakom obroku. Takođe, treba unositi više nutritivno i energetski jakih namirnica i koristite začine.

 

Nutritivno i energetski jake namirnice

Jezgrasto voće: bademi, orasi, lešnici, indijski orasi, kikiriki

Sušeno voće: grožđe, urme, suve šljive

Mlečni proizvodi: punomasno mleko, punomasni jogurt, sir, pavlaka

Zdrave masti i ulja: hladnoceđeno maslinovo ulje i ulje koštica grožđa, mleveni lan, susam

Integralne žitarice: pirinač i ovas

Meso: piletina, junetina, jagnjetina, prasetina, zečetina

Krompir

 

Izvor: Politika

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera