delta

I kućne biljke čuvaju nam zdravlje

I kućne biljke čuvaju nam zdravlje

Osim što su radost za oči i olakšanje za dušu, deo porodice, cveće pozitivno deluje i na zdravlje.

Razloga zbog kojih na cveće u svom domu možemo gledati kao na čuvare zdravlja, uistinu je mnogo. Tu činjenicu danas potvrđuju brojni stručnjaci.

Između ostalog, ono pročišćava vazduh, upija elektromagnetska zračenja, umanjuje stres, širi pozitivnu energiju, štiti nas od buke, ulepšava prostor, suzbija neugodne mirise...

A u zamenu za sve to, od nas traži samo malo vremena i pažnje.

Pročišćavaju vazduh

Biljke osvežavaju vazduh tako što filtriraju ugljen-dioksid koji izdišemo, kao i razne toksične tvari prisutne u zatvorenom prostoru, a proizvode kiseonik.

Jedno od posebno zanimljivih istraživanja vezanih uz upotrebu sobnih biljaka u svrhu pročišćavanja i osvežavanja vazduhasprovela je NASA ranih devedesetih godina prošlog veka.

Svaka od testiranih biljaka, u periodu od dve godine, na uobičajennačin uzgajana je u zasebnoj komori od pleksiglasa, u klimi kakva prevladava u domu ili u kancelariji.

U te komore, svakodnevno su ubacivali tačno određenu količinu zagađivača, a nakon 24 sata, izmerili bi količinu štetnih tvari u vazduhu, te uporedili s količinom izmerenom pre zagađivanja.

Rezultati su bili iznenađujući. Verovali ili ne, pojedine sobne biljke, u roku od 24 sata, mogu ukloniti i do 90 posto različitih toksičnih tvari iz prostorija u kojima živimo ili radimo.

Evo tih čudotvoraca:

gerber

margarita

hrizantema

afrička ljubičica

orhideja

filodendron

sanseverija

dracaena (drvo života)

spathyphillum (mirni ljiljan)

bršljan

aloa vera

različite vrste palmi

paprat

hlorofitum (Chlorophytum Comosum)

Od brojnih zagađivača vazduha kojima smo svakodnevno izloženi u zatvorenom prostoru, posebno je važno istaknuti formaldehid – on je, zbog široke primene, prisutan gotovo svuda.

Ima ga u penama za izolaciju, lepilu, iverici, plastici, papirnim maramicama i ubrusima, tepisima, zavesama, osveživačima prostora, sredstvima za čišćenje, dezodoransima, lakovima za nokte i u brojnim proizvodima za negu lica, tela i kose. 

Iz tog razloga, izuzetno je preporučljivo u prostor u kojem boravimo uneti biljke poput filodendrona, aloe vere i sanseverije.

One su se pokazale kao najmoćnije oružje u borbi protiv tog sveprisutnog zagađivača, koji može iritirati disajne puteve, uzrokovati astmu i alergije, te izazvati glavobolju, umor i vrtoglavicu, a potencijalno je i kancerogen.

Izvor negativnih iona

Osim što pročišćavaju vazduh, biljke ga i oplemenjuju negativnimjonima, koji hronično nedostaju u zatvorenom prostoru. Naime, pozitivnijoni loše utiču na kvalitet vazduha, pre svega zbog rasvete, grejanja, klimatizacijskih i brojnih električnih uređaja.

Istraživanja potvrđuju da negativni joni značajno utiču na naše zdravlje: vitalizujuu ćelije, poboljšavaju rad metabolizma, poboljšavaju koncentraciju i budnost, povećavaju otpornost prema bolestima, pomažu u lečenju glavobolje, alergija i astme. Upravo zbog toga, biljke su neophodne u prostoru u kojem šivimo.

Izbor i raspoređivanje biljaka

Po feng shuiju, pravilnim odabirom i smeštajem biljaka unutar prostora, možemo poboljšati zdravlje, te postići neophodan sklad uma, duha i tela.

U tom smislu, feng shui izdvaja bambus, kao simbol zdravlja i blagostanja.

Trnovite biljke postavljene kraj izlaza, osiguravaju zaštitu doma, a sveže cveće u dom unosi sreću i bogatstvo.

Biljke oblih listova izuzetno su preporučljive za dom jer smiruju energiju. Najbolje ih je postaviti u severne uglove prostorija.

Biljke uspravnih listova pripadaju yang principu, što znači da u prostor mogu uneti previše agresivne 'muške' energije, pa s njihovim smeštajem u dom valja biti oprezan.

No, ako je energija u vašem domu previše uspavana, pokoja takva biljka  mogla bi vam poslužiti kako biste je pokrenuli, te stvorili dinamičniji ugođaj. 

Što se tiče poslovnog prostora, biljke postavljene na istoku, jugu i jugoistoku, povećaće uspešnost vaših poduhvata i doneti vam sreću u poslu.

U skladu s tim, treba izbegavati postavljanje biljki na zapad, jugozapad i severoistok.

Također, veruje se da biljke oštrih listova negativno deluju na auru, te mogu odbiti klijente.

U domu, takve biljke ne treba držati pored nameštaja na kojem sedimo ili ležimo, jer mogu oslabiti imunitet.

Crveno i žuto cveće pripada yang principu, i podiže energiju, dok plavo i ljubičasto pripada yin principu, i deluje umirujuće.

Spathyphillum (mirni ljiljan), eliminiše štetna zračenja monitora i tv ekrana, pa ga je preporučljivo držati u blizini tih uređaja.

Lavanda je odličan izbor ako želite ubrzati ozdravljenje i oporavak.

Uopšte, smatra se da zdrave biljke privlače univerzalnu chi energiju, i tako utiču na vitalnost i dugovečnost. Ako nisu zdrave, treba ih što pre zameniti, kako ne bi privlačile negativnu energiju.

Na kraju, spomenimo još samo da su biljke u našim domovima potpuno ovisne o nama.

Postupajmo s njima pažljivo i s ljubavlju, jer, višestruko će nam uzvratiti sav trud, poklanjajući nam lepotu, ali i zdravlje.

Izvor: http://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/kucne-biljke

Poslednja izmena
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info