Ne kupujte sredstva za čišćenje

Ne kupujte sredstva za čišćenje

Sve što vam je potrebno imate u kuhinji! Sredstva za čišećnje su veoma efikasna, ali su i puna štetnih hemikalija koje ne bismo smeli udisati

Na svu sreću, postoje sjajna prirodna rešenja za čišćenje - jednako efikasna i jeftina, ali ih iz nekog razloga ne koristimo ni upola koliko bi trebalo. Iskreno se nadamo da će ovi korisni saveti promeniti vaše navike.

 

Pločice

Potrebni sastojci:

1/4 čaše hidrogen peroksida

1 kašika tečnog sapuna

1/2 čaše vode

Sve sastojke dobro izmešati i dobro izribati pločice. Ako su fugne baš jako prljave onda pomoću spužve staviti mešavinu na pločice, ostaviti da stoji neko vreme, prebrisati i isprati hladnom vodom.

 

Šporet

Potrebni sastojci:

Štapići za uši

Stara četkica za zube

Kapi na bazi amonijaka

Umočiti štapić za uši u amonijak, naneti na prljave delove oko prekidača, ostaviti da malo stoji pa izribati četkicom za zube. Na kraju isptari.

 

Filteri na napi

Potrebni sastojci:

1/2 šolje sode bikarbone

Velika šerpa puna vode

Vodu staviti na šporet da prokuva, polako dodati sodu bikarbonu pa u vodu spustiti i filtere. Ako su baš jako prljavi i masni, ostaviti da kuvaju nekoliko minuta, sklonite da odstoje, a nakon toga isprti osušiti.

 

Madraci

Potrebni sastojci:

235 mililitara hidrogena od 3%

3 kašike sode bikarbone

Malo tečnog sapuna

Sve sastojke sipati u sprej flašicu, promučkai i poprskati mrlju na madracu, pa obrisati i ostaviti da se osuši. Ostatke sode nakon sušenja usisai.

 

Rerna

Potrebni sastojci:

Amonijak

Sipati amonijak u manju posudu i ostavite u ugašenoj rerni preko noći da se isparava. Ujutro jednostavno skinuti svu prljavštinu.

 

Kuvalo

Potrebni sastojci:

Sirće

U kuvalo sipati jednake količine vode i sirćeta tako da napunite 3/4. Upaliti kuvalo i ostaviti da prokuva. Nakon toga isperati i sav kamenac će spasti.

 

Suđe

Potrebni sastojci:

Sušena gorčica

Soda bikarbona

Pomiješati sodu bikarbonu i sušenu gorčicu u omeru 1:3 pa izmešajte. Sipati prašak na suđe pa izribati mokrim sunđerom i isprati.

 

WC šolja

Potrebni sastojci:

Sirće

Sipati sirće u wc šolju, ostaviti neko vreme da se prljavštine otope i isperati.

 

Kauč od mikrovlakana

Potrebni sastojci:

Sunđer

Medicinski alkohol

Soda bikarbona

Četkica

Na sunđer staviti malo alkohola i istrljati mrlju, četkicom ispraviti vlakna, a sodom bikarbonom rešiti neugodan miris. Jedostavno sipati sodu na mrlju, ostaviti neko vreme pa usisai.

 

Frižider

Potrebni sastojci:

Soda bikarbona

Rastvoriti nekoliko kašika sode bikarbone u posudi sa vodom. U otopinu umakati sunđer i detaljno prebrisati unutrašnjost frižidera. Da biste eliminisali neugodan miris, u frižideru jednostavno u jedan ćošak staviti posudu sa sodom bikarbonom ili polovinu limuna.

 

(Kućica)

Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info
Poljosfera