delta

Kurkuma je čudo

Kurkuma je čudo

O prelepom cvetu ove biljke već smo pisali, međutim, ona nije samo užitak za oči nego ima i neverovatno pozitivno dejstvo na zdravlje

Kurkuma ili indijski šafran vekovima se korisi kao začin i lek. Začin se pravi od korena biljke Curcuma longa i pripada porodici đumbira – ima čvrstu koru i intenzivno narandžasto meso. Biljka potiče iz Indonezij, gde se gaji hiljadama godina i ima važnu ulogu u kineskoj i indijskoj tradicionalnoj medicini.

Lekovito dejstvo

Biljka povoljno deluje na funkcije i rad mozga i srca, a pojedine naučne studije dokazuju njenu snažnu antikarcinogenu aktivnost.

Nedavno objavljena studija u časopisu Molecular Nutrition & Food Research, ukazala je da dijabetičari imaju veliku korist od ovog začina. Udruženi naučnici iz Koreje i SAD dokazali su da pigment kurkumin, koji daje kurkumi karakterističnu žutu boju, povoljno deluje na insulinsku rezistenciju. Istraživanje su sproveli na miševima, a ukoliko se slični rezultati ponove u istraživanju na ljudima, kurkuma će se ozbiljno razmatrati kao pomoć pri terapiji i prevenciji dijabetesa.

Na šta deluje kurkumin

Kurkumin poseduje snažno antioksidansno, protuvupalno, antivirusno, antibakterijsko, antimikotičko i antikarcinogeno delovanje. Stoga se razmatra kao delotvorna terapija i prevencija malignih bolesti, dijabetesa, alergija, artritisa, Alchajmerove i drugih hroničnih bolesti.

Naučni tim, pod vođstvom profesora Mi-Kyung Leeja, posmatrao je rezultate dijete bogate kurkuminom na miševe s dijabetesom i zdrave miševe (kontrolnu grupu) tokom šest nedelja. Kod miševa s dijabetesom izmerene su niže vrednosti glukoze, nego u kontrolnoj grupi.

U grupi miševa dijabetičara, izmerena je veća aktivnost enzima glukokinaze u jetri. Ovaj enzim odgovoran je za pretvaranje glukoze u glikogen, osnovni ugljeni hidrat, što obezbeđuje nižu vrednost glukoze u krvi nakon obroka.

Dodatak kurkume hrani za miševe ujedno je uzrokovao smanjenu aktivnost nekih drugih enzima, koji su povezani sa sintezom markera kardiovaskularnih bolesti, poput slobodnih masnih kiselina, holesterola i triglicerida. Zanimljivo je da je pozitivni učinak kurkume zabeležen samo kod miševa dijabetičara, a u kontrolnoj grupi nije bilo promene u vrednostima glukoze, insulina, kao i merenih enzima.

Kurkuma i kari

Iako mnogima kurkuma zvuči novo i egzotično, stvari postaju puno jasnije kada povežemo kurkumu i kari. Naime, kari je mešavina 20 različitih začinskih biljaka, začina i semenki, a kurkuma je jedan od glavnih sastojaka i odgovorna je za žutu boju ovog praha. Upravo je žuti pigment kurkumin najvredniji deo kurkume, korenaste biljke koja najbolje uspeva u južnoj Aziji.

Ugledate li na deklaraciji prehrambenog proizvoda u popisu sastojaka E100, ne brinite – to je oznaka za prirodno žutu boju kurkumin.

Začinski prah kurkume ima važnu ulogu u indijskoj kuhinji i ostalim kuhinjama južne Azije, a zbog saznanja o brojnim povoljnim učincima na zdravlje, sve je prisutniji i u kuhinjama zapadnog sveta.

Kurkumin, biljni pigment koji daje boju kurkumi, prvi put je izolovan pre dva veka, a struktura mu je određena 1910. Još u ajurvedi, kurkumi su pripisivana brojna terapijska delovanja na celi niz bolesti i stanja poput bolesti kože, pluća i digestivnog sistema, a koristila se za različite bolove, rane i poremećaj rada jetre. Intenzivna naučna istraživanja sprovedena tokom poslednjih 50 godina, potvrdila su da je za većinu povoljnih delovanja odgovoran upravo kurkumin.

Nutritivna vrednost kurkume

Osim apsolutnog aduta kurkumina, kurkuma sadrži i celi niz vitamina i minerala. Sadrži vitamin B6, B3, folnu kiselinu, kao i minerale kalijum, gvožđe i mangan. Takođe, smatra se izvorom prehrambenih vlakana. Budući da se obično jelu dodaje u količini od jedne kašičice, kalorijski doprinos je zanemariv.

Začin koji obećava

Naučnici sa Zapada tek su nedavno prepoznali zapanjujuća terapijska svojstva kurkume. Pre tri godine, u američkom Wall Street Journalu izašao je članak „Čest indijski začin budi nadu“ u kojem je navedeno kako je interes naučnika za kurkuminom jednostavno eksplodirao. U posljednjih pet godina objavljeno je više od 1.500 naučnih radova koji govore o kurkuminu, a Američki nacionalni institut za zdravlje sprovodi četiri klinička eksperimenta – razmatra se kao terapija za karcinom gušterače, multipli mijelom, Alchajmerovu bolest i karcinom kolorektuma.

Pet načina za uživanje kurkume

Iz knjige Georgea Mateljana: Najzdravije namirnice sveta, 

Dodajte prelivu za salatu dodatnu nutritivnu vrednost i narandžastožutu nijansu sa malo kurkume u prahu.

Sipajte kurkumu u salatu od jaja, kako bi joj dala još jaču žutu boju i dodatnu hranljivost.

Pomešajte smeđu rižu s grožđicama i indijskim oraščićima, te začinite kurkumom ili kari prahom.

Iako je kurkuma u načelu osnovni sastojak karija, neki ljudi vole dodati još malo ovog začina kada pripremaju jelo sa mešavinom.

Kurkuma je odličan začin za nadopunjavanje ukusa sočiva i karfiola.

Recepti

Pripremili smo vam tri recepta koje možete napraviti od kurkume – čuda prirode. Njezina lekovita svojstva već su dokazale znanstvene studije u celom svetu i još uvek se otkrivaju blagodati koje ima na celi organizam.

Napravite kolačiće koji će vas okrepiti, pastu koja će vam pomoći u lečenju problematične kože i vodicu protiv upaljenog grla. Ako već niste otkrili čari ove namirnice, sada je pravo vreme za to.

Medenjaci od kurkume, cimeta i đumbira

Sastojci: 500 g brašna,  kašika sode-bikarbone, po kašika cimeta, đumbira i kurkume, malo crnog bibera, 300 g meda (kestenov po mogućnosti), sok od jednog limuna, 1 dl maslinovog ulja

Priprema: Od svih sastojaka umesite testo, oblikujte kuglice, srca ili druge željene oblike i pecite na papiru za pečenje (oko 20 min na 160 °C).

Ovaj ukusan zimski kolačić vrlo je hranljiv i zdrav – njime ćete se okrepiti, ali i osnažiti imunitet. Izvrsna je poslastica za velike i male.

Pasta protiv psorijaze i akni

Sastojci: 3 kašike zelene gline, 1 čajna kašičica kurkume, 2-3 kapi maslinovog ulja

Priprema: Pomešajte sastojke i dobijenom pastom namažite obolela mesta. Nakon pola sata, isperite mlakom vodom.

Kombinacija sastojaka pomoći će vam u dezinfekciji kože, hidrirati bolno područje i smanjiti upalu na koži. Zbog jakog žutila koje kurkuma ostavlja za sobom, pripazite na odeću. Za brisanje lica, koristite papirn ubus.

Vodica za grgljanje grla

Sastojci: 250 ml mlake vode, 1 kašičica praha kurkume, ½ kašičice morske soli

Priprema: Pomešajte sastojke. Vodicu koristite za grgljanje upaljenog grla, nekoliko puta dnevno. Pomoći će u ublažavanju bola prilikom težeg gutanja i upalnih procesa.

Učinke možete primetiti već nekoliko minuta nakon primene.

Pročitano 1178 puta
Vojvodina Agrar
Poljoprivrednik
NS tim
Savet za stampu
Poljoprivreda info